Na hlavný obsah

Najvyšší súd nemieni vyslať zástupcu do pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát

Súd však podporuje odborné diskusie na témy právneho štátu.

Najvyšší súd nemieni vyslať zástupcu do pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát
Budova Najvyššieho súdu SR v Bratislave. Foto: TASR

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta sa rozhodol, že NS nevyšle svojho zástupcu do pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, ktorej vznik inicioval vo štvrtok (16. 9.) predseda vlády Eduard Heger. Médiá o tom informovala hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

NS je podľa jeho vyhlásenia i naďalej pripravený podieľať sa na pripomienkovaní pripravovanej legislatívy, ale zároveň vidí riziká, ktoré by mohla priniesť účasť nominanta NS v pracovnej skupine.

„Predseda Ján Šikuta zastáva názor, že tvorba trestnej politiky štátu je predovšetkým vecou moci zákonodarnej a výkonnej, úlohou moci súdnej je realizácia trestného práva v konkrétnych prípadoch aplikačnej praxe v súlade s pravidlami zavedenými zákonodarcom,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Predseda NS zdôraznil, že „mu veľmi záleží na tom, aby Najvyšší súd dokázal teraz i v budúcnosti rozhodovať všetky veci spravodlivo a zákonne, vrátane objektívnej roviny nestrannosti smerom navonok.“ NS nechce, aby účasť nominanta na zasadnutiach pracovnej skupiny mohla spôsobiť „čo aj len minimálnu zámienku na spochybnenie nezávislosti a nestrannosti Najvyššieho súdy.“ Šikuta sa však poďakoval za možnosť poskytnutú pre NS vyslať svojho nominanta do pracovnej skupiny a podotkol, že NS podporuje odborné diskusie na témy právneho štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko