Na hlavný obsah

Najvyšší súd prikázal ŠTS ďalšie dokazovanie v prípade vraždy Jána Kuciaka

Špecializovaný trestný súd vlani Kočnera a Zsuzsovú oslobodil.

Najvyšší súd prikázal ŠTS ďalšie dokazovanie v prípade vraždy Jána Kuciaka
Na snímke (vľavo) Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Foto: TASR/koláž RTVS

Nesprávny právny záver, ktorý viedol k oslobodzujúcemu rozsudku – aj takto zhodnotil Najvyšší súd (NS) SR v kauze Kuciak rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Po takmer troch mesiacoch dostali procesné strany písomný rozsudok, spolu ide o 122 strán. Prípad sa vrátil prvostupňovému súdu, ktorému NS nakázal aj opätovné dokazovanie. Informáciu priniesol Denník N.

Rozhodnutie ŠTS nebolo odôvodnené s prehľadom a zrozumiteľne, vykonané neboli všetky dôkazy a tie, ktoré súd vykonal, hodnotil v rozpore s Trestným poriadkom, uvádza NS.

„Nevstupovali sme do svedomia ŠTS tým spôsobom, že ako má rozhodnúť. To je jeho vec. Ale povedali sme, že až po vykonaní všetkých dôkazov, ktoré strany navrhli, môže vysloviť oslobodzujúci alebo odsudzujúci rozsudok,“ doplnil predseda senátu NS SR Peter Paluda.

Znovu by mal vypovedať Zoltán Andruskó či Peter Tóth. „Pokiaľ to bude potrebné v súvislosti s vykonaním iných dôkazov, pretože ŠTS v prípade týchto dvoch povedal, že ide o nepoužiteľné dôkazy,“ dodal Paluda.

Oboznámenie so spisom

S jeho písomným rozhodnutím sa musia sudcovia v Pezinku najskôr oboznámiť.

„Môžem potvrdiť, že ŠTS 9. septembra vrátili spisový materiál v uvedenej trestnej veci spolu s písomne odôvodneným rozsudkom NS SR, ktorý ŠTS doručuje procesným stranám,“ povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Procesné strany Rádiožurnálu na Rádiu Slovensku potvrdili, že písomné rozhodnutie dostali v utorok (14. 9.). Advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica ho zatiaľ nevidel.

„Mne do istej miery stačilo vypočuť si dôvody, ktoré viedli NS SR ku zrušovaciemu rozhodnutiu. Predpokladám, že obdobný bude aj obsah v písomnom vyhotovení rozsudku. Myslím, že prvostupňový súd spravil viacero pochybení. Uvidím, musím si vyhodnotiť toto rozhodnutie súdu druhého stupňa“ povedal Kvasnica.

Obhajoba trvá na správnosti vrediktu

A vyhodnocovať bude aj druhá strana. Advokát Mariana Kočnera Marek Para však trvá na tom, že rozhodnutie prvého stupňa bolo v súlade so zákonom aj logikou.

„Pokiaľ bude nariadené dokazovanie, vykoná sa veľmi podrobne, ale nepredpokladám, že vzhľadom na to, ako poznám spis, bude možné dospieť k inému stanovisku než k oslobodzujúcemu verdiktu,“ povedal Para.

Prokurátor si je istý, že popravu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si objednal Marian Kočner cez svoju známu Alenu Zsuzsovú. Minulý rok v septembri ich ŠTS oslobodil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko