Na hlavný obsah

Napätie na srbsko-kosovskej hranici stúpa. EÚ a NATO vyzvali na zdržanlivosť

Autá so srbskou poznávacou značkou nesmú vstúpiť do Kosova.

Napätie na srbsko-kosovskej hranici stúpa. EÚ a NATO vyzvali na zdržanlivosť
Na snímke kosovskí policajti pri srbsko-kosovskej hranici v obci Jarinje. Foto: TASR/AP

Situácia na hranici medzi Srbskom a Kosovom zostáva veľmi napätá po tom, ako Priština prestala na kosovské územie púšťať automobily so srbskou poznávacou značkou a Srbi z tohto dôvodu od minulého týždňa blokujú hraničné priechody.

Napätie sa v pondelok (27. 9.) ešte väčšmi zvýšilo, pretože Srbsko vyslalo k hranici niekoľko obrnených vozidiel, uviedla agentúra AFP. Predstavitelia EÚ a NATO vyzvali obe strany na zdržanlivosť a dialóg.

V reakcii na rozhodnutie kosovských úradov nevpúšťať na svoje územie autá so srbskou značkou začali pred týždňom srbskí vodiči blokovať dva priechody Jarinje a Brnjak.

Protesty pokračujú aj v pondelok a demonštranti žiadajú odvolanie novej povinnosti. Tá platí aj pre Srbov, ktorí obývajú severné Kosovo. Podľa Prištiny ide o recipročné opatrenie, keďže vozidlá s kosovskou značkou pri príchode na srbské územie tiež musia značku zmeniť.

Napätie sa ďalej zvýšilo, keď minulý týždeň Kosovo poslalo na hranicu špeciálnu policajnú jednotku, aby nové pravidlá vymáhala. Cez víkend potom srbské letectvo uskutočnilo niekoľko preletov nad prihraničnou oblasťou. Minulý týždeň srbská armáda zvýšila bojovú pohotovosť svojich posádok pri hraniciach s Kosovom.

V nedeľu (26. 9.) šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyzval obe strany na zníženie napätia, a to „stiahnutím (kosovských) špeciálnych síl a ukončením (srbských) blokád“. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval obe strany na dialóg.

Pri pondelkovej návšteve v Kosove označil albánsky premiér Edi Rama postup Srbska za „divadelné vojenské manévre“ a vyzval na začatie rozhovorov. Kosovo tvrdí, že Belehrad chce svojím konaním vyvolať konflikt, Srbsko sa naopak sťažuje, že medzinárodné spoločenstvo nezasiahlo proti počínaniu Prištiny.

Rokovania o značkách ale odmieta dovtedy, kým sa situácia vráti do stavu pred 20. septembrom. Belehrad sa tiež obáva, že by rozhovory viedli k nepriamemu uznaniu samostatnosti Kosova.

Nezávislosť Kosova Srbsko odmieta. Hranice s ním označuje za administratívne a tamojšie úrady vrátane vlády za takzvane dočasné. Nezávislosť Kosova doteraz uznala zhruba polovica členských štátov OSN vrátane Spojených štátov a väčšiny krajín EÚ. Popri Srbsku s tým nesúhlasí napríklad Rusko, Čína a tiež päť členov EÚ, medzi nimi je aj Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet