Na hlavný obsah

Náskok SPD sa pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami mierne znížil

Konzervatívci z CDU/CSU sa doťahujú.

Náskok SPD sa pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami mierne znížil
Na snímke kandidáti na nemeckého kancelára počas poslednej televíznej debaty. Foto: TASR/AP

Niekoľko dní pred parlamentnými voľbami v Nemecku sa mierne znížil náskok sociálnych demokratov (SPD) pred konzervatívnou úniou CDU/CSU. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo štvrtok (24. 9.) zverejnila televízna stanica ZDF. 

Socialisti, ktorých do volieb vedie minister financií Olaf Scholz, by podľa prieskumu získali 25 percent hlasov, konzervatívci predsedu CDU Armina Lascheta 23 percent.

Vo všetkých troch predchádzajúcich septembrových prieskumoch televízie ZDF mali sociálni demokrati nad konzervatívnou úniou CDU/CSU náskok troch percentuálnych bodov. V aktuálnom prieskume sú to len dva percentuálne body.

Do Spolkového snemu by sa podľa sondáže dostali z tretieho miesta Zelení s 16,5 percentami hlasov, liberálna FDP s 11 percentami, protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 10 percentami a postkomunistická Ľavica so 6 percentami hlasov.

Ak by bol výsledok nedeľňajších (26. 9.) volieb taký, ako predpovedá aktuálny prieskum, mohla by pokračovať vláda veľkej koalície CDU / CSU a SPD. Takáto možnosť sa ale teraz javí ako nepravdepodobná.

Nemecké médiá a analytici predpokladajú, že po voľbách vznikne koalícia troch subjektov. Tú by mohli podľa prieskumu vytvoriť sociálni demokrati, Zelení a FDP, prípadne CDU/CSU, Zelení a FDP. Väčšinu by mala aj ľavicová konštelácia SPD, Zelení a Ľavica.

Podľa autorov aktuálneho prieskumu 35 percent opýtaných stále nevie, či pôjde voliť a ak áno, komu dá svoj hlas.

Ak by mohli opýtaní priamo vybrať kancelára, najväčšiu podporu by získal sociálny demokrat Olaf Scholz (47 %), ktorého by s veľkým odstupom nasledoval kancelársky kandidát konzervatívcov Armin Laschet (20 %). Šestnásť percent respondentov by ako nástupkyňu končiacej kancelárky Angely Merkelovej najradšej videlo kandidátku Zelených Annalenu Baerbockovú.

Voľby do nemeckého Spolkového snemu sa uskutočnia v nedeľu. Vo štvrtok večer sa kandidáti siedmich hlavných kandidujúcich strán naposledy stretli v televíznej debate, v ktorej sa hovorilo nielen o programových bodoch, ale práve aj o možných povolebných konšteláciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet