Na hlavný obsah

Nedostatok plynu v zásobníkoch aj vyššia cena na burzách

Gazprom podľa analytika bez vysvetlenia znížil dodávky.

Nedostatok plynu v zásobníkoch aj vyššia cena na burzách
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/PA

Za kúrenie plynom si domácnosti v budúcom roku priplatia možno aj 100 eur ročne. Výrazné zvýšenie cien ovplyvňuje viacero faktorov – nedostatok zemného plynu v zásobníkoch či jeho vyššia cena na svetových burzách.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) mapuje slovenský trh, s cieľom získať informácie o tom, ktorí dodávatelia tepla už majú plyn nakúpený a ktorí ešte nie, a za akú cenu.

Ceny plynu na svetových trhoch lámu historické rekordy. Energetický analytik Karel Hirman označil za hlavného vinníka ruský Gazprom. Ten totiž začal v auguste výrazne obmedzovať dodávky plynu do Európy cez Jamal z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka.

„Doslova zo dňa na deň bez ohlásenia, doteraz bez nejakého dôveryhodného vysvetlenia znížil dodávky z kapacity vyše 80 miliónov kubíkov denne. V niektorých dňoch prepravoval až niekde okolo 10 miliónov kubíkov denne,“ poznamenal Hirman.

Väčšia energetická kríza ako v roku 2009

Analytici hovoria o väčšej energetickej kríze ako bola v roku 2009. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví v týchto dňoch analyzuje situáciu u dodávateľov tepelnej energie.

„Cieľom úradu je zamedziť možným špekuláciám na trhu s plynom určeným na vykurovanie, preto sme sa rozhodli zaslať výzvu na poskytnutie podkladov približne dvom stovkám dodávateľov tepla, ktorí používajú na výrobu tepla zemný plyn. Úrad tak získa záväzné informácie o tom, ktorí dodávatelia tepla už majú plyn na rok 2022 nakúpený a ktorí ešte nie, a za akú cenu,“ priblížil hovorca úradu Radoslav Igaz.

V súvislosti s minulými rokmi ide podľa analytika portálu Energie pre vás Jozefa Badidu o dosť neštandardný krok. „Avšak je pravda, že sa výrazne zvýšili ceny plynu, takže ÚRSO chce vedieť, ako tieto spoločnosti nakupujú zemný plyn a za akú cenu. Na druhej strane ÚRSO aj určilo maximálnu cenu zemného plynu, ktorá môže vstupovať do cien tepla. Ten nárast je až vo výške 38 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika