Na hlavný obsah

Nekupujte si mobilné telefóny Xiaomi, vyzýva Litva svojich občanov

Údajne dokážu cenzurovať obsah, ktorý sa Číne nepáči.

Nekupujte si mobilné telefóny Xiaomi, vyzýva Litva svojich občanov
Na ilustračnej snímke mobilný telefón Xiaomi na pozadí čínskej vlajky. Foto: ČTK/ABACA/AA

Litva v utorok (21. 9.) vyzvala svojich občanov, aby nekupovali mobilné telefóny od čínskej spoločnosti Xiaomi. Podľa litovského ministerstva obrany majú zariadenia zabudovanú schopnosť rozoznať a cenzurovať obsahy, ktoré prekážajú Pekingu, uviedla agentúra Reuters. Čínska firma na tvrdenie litovského ministerstva nereagovala.

„Naše odporúčanie je nekupovať si nové čínske mobilné telefóny a zbaviť sa tých kúpených, ako je to len možné,“ uviedol námestník litovského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Podľa zistení tamojšieho kybernetického úradu majú nové zariadenia od firmy Xiaomi v sebe zabudovanú schopnosť rozoznať a cenzurovať obsahy, ktoré sa nepáčia režimu v Pekingu. Ide napríklad o vety „Slobodný Tibet“ či „Dlhý život nezávislému Taiwanu“ a zhruba ďalších 400 slov a výrazov.

V zariadeniach, ktoré smerujú na trh v Európskej únii, je táto schopnosť deaktivovaná, podľa litovského úradu ju však možno spustiť na diaľku.

Vzťahy medzi Litvou a Čínou sú v posledných týždňoch napäté po tom, ako Taiwan, ktorý Peking považuje za vzbúreneckú provinciu, ohlásil zmenu názvu svojho zastúpenia vo Vilniuse. To mieni premenovať na Taiwanské zastúpenie.

Inde v Európe používa názov odkazujúci len na hlavné mesto Tchaj-pej. Čína nasledovne povolala svoju veľvyslankyňu vo Vilniuse na konzultácie do vlasti. Litvu vyzvala, aby urobila to isté so svojím veľvyslancom v Pekingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet