Na hlavný obsah

Nemeckí rušňovodiči po šiestich dňoch ukončili tretie kolo štrajku

Išlo o druhú najdlhšiu protestnú akciu v histórii spoločnosti.

Nemeckí rušňovodiči po šiestich dňoch ukončili tretie kolo štrajku
Pasažieri kráčajú na nástupišti pri vlaku nemeckej spoločnosti Deutsche Bahn (DB). Foto: TASR/AP

Nemeckí rušňovodiči po takmer šiestich dňoch ukončili tretí štrajk za zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok. Vlaky od utorňajšieho (7. 9.) rána premávajú podľa normálneho grafikonu. Informovala o tom agentúra DPA.

Štrajk trval vyše 100 hodín

Ukončenie štrajku oficiálne potvrdil Nemecký zväz rušňovodičov (GDL). Železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) oznámila, že s odborármi plánuje opäť rokovať. Štrajk trval 110 hodín v osobnej a 118 hodín v nákladnej doprave. Podľa DPA ide o druhú najdlhšiu protestnú akciu v histórii spoločnosti DB.

Železničná spoločnosť sa ešte minulý týždeň vo štvrtok (2. 9.) pokúsila zabrániť štrajku právnou cestou. Pracovný súd vo Frankfurte nad Mohanom ale žiadosť o vydanie predbežného opatrenia o zastavenie štrajku zamietol.

Vyriešenie sporov v nedohľadne

Odborári žiadajú novú kolektívnu zmluvu, zvýšenie platov, zlepšenie pracovných podmienok a nové pravidlá odchodu do dôchodku. Podľa DPA je zatiaľ vyriešenie sporov v nedohľadne. Predseda GDL Claus Weselsky ešte v pondelok popoludní na berlínskej hlavnej stanici vyhlásil, že odborári sú ochotní opäť štrajkovať.

Posledný veľký konflikt medzi GLD a DB sa odohral v rokoch 2014 a 2015, keď odborári zorganizovali počas viac ako deviatich mesiacov deväť kôl štrajkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet