Na hlavný obsah

Nemocniciam pred treťou vlnou pandémie chýba personál

Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska je materiálne zabezpečenie dobré.

Nemocniciam pred treťou vlnou pandémie chýba personál
Na snímke prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Nemocnice sú na tretiu vlnu pandémie koronavírusu pripravené po materiálno-technickej stránke lepšie ako na druhú vlnu. Problémom je chýbajúci personál, čo sa ukázalo už v druhej vlne a teraz sa to len potvrdzuje. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko to povedal v utorok (28. 9.) na tlačovej konferencii v Dražkovciach pri Martine.

Počet novonakazených podľa neho narastá a je výrazne vyšší v časti východného a južného Slovenska, pribúdajú aj oblasti okolo Žiliny.

„Kľúčovým faktorom je nízka zaočkovanosť, a to najmä u ľudí nad 50 rokov. Keďže tam narastá počet infikovaných, vždy zhruba za sedem dní narastá aj počet hospitalizovaných. Čo je iné oproti druhej vlne, že sú to mladšie kategórie, bežne 50 až 60-roční. Jeden z dôvodov je, že tí najstarší, žiaľ, mnohokrát zomreli v druhej vlne. Veď zomrelo takmer 12 500 ľudí,“ pripomenul Petko.

V karanténe je menej zdravotníkov, kolaps sa nepredpokladá

Za výhodu oproti druhej vlne považuje výrazne nižší počet zdravotníckeho personálu v karanténe.

„Zdravotnícky personál v nemocniciach je zaočkovaný na úrovni 70 až 75 percent, u lekárov je to cez 90 percent. Čiže personál je zatiaľ na tom lepšie. V druhej vlne bolo bežné, že napríklad v našej nemocnici bolo v septembri z týždňa na týždeň 100 ľudí zo 740 v karanténe alebo na PN. Teraz je to zhruba šesť až osem. V tom je situácia, ale opäť v súvislosti s očkovaním, lepšia,“ doplnil prezident ANS.

Podotkol, že kolaps nemocníc nepredpokladá. „Veľká časť nemocníc bude mať relatívne dobrú situáciu a nebude tam veľa pacientov. Časť nemocníc v problémových regiónoch, ktorá nebude mať dostatok postelí, bude prevážať pacientov do regiónov, kde bude menej pacientov. Nemyslím si, že ich budeme voziť do Poľska, Nemecka alebo inde, ale zvládneme to v rámci Slovenska,“ uzavrel Petko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko