Na hlavný obsah

Neuzatvárajme sa do seba, vyzval pápež predstaviteľov slovenskej cirkvi

Cirkev má byť slobodná, tvorivá a viesť dialóg, zdôraznil.

Neuzatvárajme sa do seba, vyzval pápež predstaviteľov slovenskej cirkvi
Pápež František v Dóme sv. Martina. Foto: TASR

Pápež František sa v pondelok (13. 9.) stretol v Katedrále sv. Martina v Bratislave s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi. Apeloval na to, aby sa cirkev neoddeľovala od sveta. „Zanechajme prílišné starosti o seba, o naše štruktúry či o to, ako sa spoločnosť na nás pozerá. Ponorme sa radšej do skutočného života ľudí,“ vyzval pápež.

Sloboda, tvorivosť a dialóg

Hlava katolíckej cirkvi v príhovore vyzdvihla tri kľúčové slová. Človek bol podľa neho stvorený na to, aby bol slobodný. Zdôraznil, že sloboda nás volá k zodpovednosti za naše rozhodnutia. Predstaviteľov cirkvi vyzval, aby sa nebáli formovať ľudí tak, aby mali k Bohu slobodný a zrelý vzťah.

„Vy slúžite krajine, kde sa mnohé veci rýchlo zmenili, a kde sa spustili rôzne demokratické procesy – ale sloboda je stále krehká, predovšetkým v srdci a mysli ľudí,“ povedal. Dodal, že cirkvi, ktorá jej nedáva priestor, hrozí, že sa stane rigidnou a zatvorenou.

V súvislosti s tradíciou Cyrila a Metoda pripomenul ich tvorivosť, keď vymysleli nové jazyky, aby dokázali hovoriť s ľuďmi svojej doby a zvestovali vieru. „Zoči voči strate zmyslu pre Boha a radosti viery nepomôžu náreky, neosoží zabarikádovať sa v pevnosti obranného katolicizmu, súdiť a obviňovať svet. Potrebujeme tvorivú radosť evanjelia,“ skonštatoval.

Tvorivá cirkev podľa neho dokáže viesť dialóg so svetom, veriacimi aj neveriacimi. „Cirkev nie je pevnosťou či hradom, ktorý hľadí na svet zhora. Cirkev je spoločenstvo,“ podčiarkol.

Zvolenský hovorí o dôležitej návšteve

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský v príhovore zdôraznil dôležitosť pápežskej návštevy. „Som si istý, že táto skúsenosť nám pomôže, aby sme boli lepšími svedkami radosti z evanjelia v dnešnom svete.“ Pápežovi sa poďakoval, že aj keď má množstvo iných povinností, rozhodol sa prísť na Slovensko.

Svätý Otec následne pozdravil aj zhruba tri stovky veriacich, ktorí sa zhromaždili v blízkosti Katedrály.

V pondelok ho ešte v Bratislave čaká súkromná návšteva centra „Betlehem“, ktoré sa stará o bezdomovcov a opustených. V pláne je tiež stretnutie so židovskou komunitou i stretnutia s predsedom vlády a predsedom parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko