Na hlavný obsah

Nezhromažďujte vakcíny, vyzval šéf afrického zdravotníckeho výboru

Bohaté krajiny vyzval k solidarite.

Nezhromažďujte vakcíny, vyzval šéf afrického zdravotníckeho výboru
Ľudia v Juhoafrickej republike čakajú na prvú dávku vakcíny proti koronavírusu. Foto: ČTK/AP

Bohaté krajiny by mali radšej poslať vakcíny do Afriky, a pomôcť jej tak bojovať proti Covidu-19, a nie ich hromadiť na preočkovanie. Uviedol vo štvrtok (9. 9.) riaditeľ afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong, ktorého citovala agentúra Reuters.

CDC udáva, že plne zaočkovaných na africkom kontinente je iba 3,18 percent ľudí. V subsaharskej Afrike je ale preočkovanosť podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ešte nižšia.

Nkengasonga ohromuje, že sa bohaté krajiny neriadia odporúčaním WHO, ktorá radí očkovanie treťou dávkou zatiaľ odložiť, kým nebude vo svete plne imunizovaných viac ľudí.

„Problém s treťou dávkou je, že nie je podporená dostatkom vedeckých poznatkov. Naozaj nechápem, prečo smerujeme ku všeobecnej vakcinácii treťou dávkou, „ uviedol s tým, že sa zatiaľ nevie, kedy sa imunita zníži natoľko, že už vakcína nechráni. „Bez vedeckých poznatkov je to hazard,“ dodal.

Dodávky vakcín do Afriky podstatne klesnú

Predstavitelia afrického zdravotníctva reagovali s veľmi nepríjemným prekvapením na stredajšiu (8. 9.) správu, že medzinárodný program COVAX, ktorý má poskytnúť vakcíny chudobným štátom, už po niekoľký raz oznámil zníženie plánovaných dodávok.

Teraz sa očakáva, že program tento rok spolu zabezpečí 1,4 miliardy dávok pre chudobné časti sveta. Pôvodný cieľ pritom bol dve miliardy dávok.

Riaditeľka WHO pre región Afriky Matshidiso Moetiová uviedla, že problémy s programom COVAX spolu s kontrolami vyvážených dávok a faktom, že niektoré štáty prikročili k preočkovaniu, budú znamenať 25-percentný pokles v dodávkach do Afriky.

Domnieva sa, že na vine je predovšetkým fakt, že firmy i vlády dávajú prednosť bilaterálnym dohodám pred medzinárodnou solidaritou.

„Keby spoločnosti a jednotlivé štáty uprednostnili spravodlivé prerozdelenie vakcín, pandémia by bola rýchlo za nami,“ zdôraznila.

Takmer osem miliónov infikovaných

Nkengasong upozornil, že zámer preočkovávať na Západe komplikuje Afrike splniť jej cieľ zaočkovať 60 až 70 percent Afričanov. Na to je potrebných 1,6 miliárd dávok. Dostali však iba 145 miliónov očkovacích dávok.

V Afrike sa koronavírusom infikovalo skoro osem miliónov ľudí a 201 000 z nich zomrelo.

Preočkováva sa už v Izraeli a rizikové skupiny sa očkujú tiež v Nemecku a Francúzsku. Predpokladá sa, že ochrana po dvoch dávkach vakcín s časom klesá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet