Na hlavný obsah

NKÚ tvrdí, že posudzovanie liekov na Slovensku má trhliny

Viac by sa mala zohľadňovať finančná efektivita.

Proces posudzovania liekov na Slovensku má podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) trhliny. Odborníci by mali hodnotiť, či prínos medikamentov stojí za vynaložené peniaze. Podľa úradu chýba aj nezávislá agentúra, ktorá by to mala na starosti. Vznikne zrejme na budúci rok.

Každý rok prichádza na trh niekoľko desiatok nových liekov. Štátny rozpočet má však svoje limity. Pri ich posudzovaní, či budú hradené zo zdravotného poistenia, preto treba podľa NKÚ myslieť nielen na liečebné dosahy, ale aj financie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V rokoch 2017 až 2020 nákladovú efektivitu skúmali len pri 35 zo 479 posudzovaných liekov, čo predstavuje 7 percent,“ uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Deväťdesiattri percent schválených liekov teda nebolo posúdených z hľadiska nákladovej efektivity. V Poľsku, Maďarsku či Holandsku je to však štandardom. V posudzovanom období ministerstvo zdravotníctva nemalo povinnosť vyžadovať takéto hodnotenie. Stanovilo ju v júni tohto roka.

„Nevyužívanie týchto postupov totiž zvyšuje riziko, že budú lieky hodnotené subjektívne a nesprávne, znižuje sa tak transparentnosť procesu kategorizácie liekov, čo môže prispieť k neefektívnemu použitiu peňazí na lieky z verejného zdravotného poistenia,“ dodala hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko