Na hlavný obsah

Nórsko ruší takmer všetky opatrenia proti koronavírusu

Obmedzenia platili 561 dní.

Nórsko ruší takmer všetky opatrenia proti koronavírusu
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nórsko od soboty od 16.00 h zruší väčšinu reštrikcií spojených s pandémiou koronavírusu. Podľa svetových agentúr to v piatok (24. 9.) oznámila končiaca premiérka Erna Solbergová. Obmedzenia v škandinávskej krajine platili 561 dní.

Zrušené bude napríklad doterajšie pravidlo najmenšieho povoleného rozstupu jedného metra či obmedzenie počtu účastníkov spoločenských podujatí či iných zhromaždení. Nosenie rúšok bude iba odporúčané. V platnosti zostáva len potreba uchýliť sa do izolácie pre pozitívne testované osoby.

Postupne zrušia aj reštrikcie týkajúce sa vstupu do krajiny. Od soboty prestávajú platiť všetky obmedzenia pre ľudí prichádzajúcich z Európskeho hospodárskeho priestoru, schengenského priestoru, Spojeného kráľovstva a Švajčiarska.

„Teraz nadišiel čas. Teraz sa vrátime k normálnemu spôsobu života,“ citovala agentúra DPA Solbergovú, ktorej vláda zrušila časť opatrení už v lete. Plnú normalizáciu spoločenského života však niekoľkokrát odložila.

Nórsko vyšlo v európskom porovnaní z pandémie relatívne dobre. Krajina s 5,4 miliónom obyvateľov zaznamenala takmer 190 000 infikovaných a 850 úmrtí.

Vláda konzervatívnej premiérky Solbergovej končí po tom, ako v parlamentných voľbách z 13. septembra zvíťazila ľavostredová opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet