Na hlavný obsah

Nórsko si pravdepodobne zvolilo novú vládu. Vo voľbách vyhrala Robotnícka strana

Porazili vládnucu stranu premiérky Solbergovej.

Nórsko si pravdepodobne zvolilo novú vládu. Vo voľbách vyhrala Robotnícka strana
Na snímke líder Robotníckej strany Jonas Gahr Störe. Foto: TASR/AP

Nórsko mieri po pondelkových (13. 9.) parlamentných voľbách od vládnucej stredopravicovej koalície k stredoľavému kabinetu. Súčasná premiérka Erna Solbergová z Konzervatívnej strany Höyre po zverejnení oficiálnych predbežných výsledkov volieb uznala svoju porážku a vyhlásila, že jej vláda odstúpi. Presvedčivo zvíťazila sociálnodemokratická Robotnícka strana (AP).

Podpora viac ako 26 percent hlasujúcich voličov by mala podľa predbežných prepočtov priniesť Robotníckej strane 48 mandátov. Spolu s mandátmi získanými zamýšľanými partnermi do vlády – Stranou stredu (SP), ktorá skončí tretia, a s piatou Socialistickou ľavicovou stranou (SV) – siaha táto stredoľavicová koalícia na dostatočnú väčšinu okolo 89 poslancov.

Líder Robotníckej strany Jonas Gahr Störe už vyhlásil stredoľavý opozičný blok za víťaza volieb.

Médiá už pred voľbami predpovedali, že Solbergová po ôsmich rokoch vládnutia vo funkcii premiérky skončí. Analytici počítali s tým, že novú vládu bude pravdepodobne zostavovať práve líder Robotníckej strany Störe. Z prieskumov však bolo jasné, že bude potrebovať partnerov do koalície.

Störe dal najavo, že stojí hlavne o SP a SV. Ako ukazujú výsledky, nenaplnia sa náznaky z predvolebných prieskumov, že uvedená trojica nezíska nadpolovičnú väčšinu a bude potrebovať podporu ďalších strán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet