Na hlavný obsah

Novú afganskú vládu povedie mulla Barádar, píše Reuters

Definitíva by mala padnúť v sobotu.

Novú afganskú vládu povedie mulla Barádar, píše Reuters
Na archívnej snímke spoluzakladateľ Talibanu Abdal Ghaní Barádar. Foto: TASR/AP

Šéfom novej afganskej vlády bude druhý najvýznamnejší muž islamistického hnutia Tálibán Abdul Ghaní Barádar. S odvolaním sa na najmenej tri zdroje z Talibanu o tom informovala v piatok (3. 9.) agentúra Reuters.

Vysoké funkcie v novom kabinete podľa nej zaujmú tiež mulla Muhammad Jakúb, syn zosnulého zakladateľa hnutia – mullu Muhammada Umara, a Šer Muhammad Stanikzáí. Ten doteraz pôsobil ako zástupca šéfa politickej kancelárie Talibanu Barádara.

„Všetci najvyšší lídri dorazili do Kábulu, kde prebiehajú posledné prípravy na oznámenie novej vlády,“ povedal Reuters jeden zo zdrojov pod podmienkou anonymity. Podľa niektorých médií sa oznámenie novej vlády Talibanu, ktorý sa ujal moci v Afganistane v polovici augusta, očakávalo už v piatok po poludňajších modlitbách.

Hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid však agentúre AFP povedal, že nová vláda bude známa najskôr v sobotu (4. 9.). „Žiadne oznámenia či ceremoniály súvisiace s novou vládou nie sú na dnes (piatok) naplánované, „ vyhlásil podľa AFP hovorca.

Najvyššie postaveným mužom v Afganistane má byť podľa skorších správ vodca Talibanu – mulla Hajbatulláh Achúndzáda, ktorý sa sústredí predovšetkým na náboženské otázky. Premiér mu bude podriadený.

Za predchádzajúceho režimu Talibanu v rokoch 1996 až 2001 bol na čele Afganistanu mulla Umar, označovaný titulom vodcu veriacich. Vládu tvorila nevolená rada, ktorá vládla autokraticky a presadzovala radikálnu formu islamského práva šaría, kým ju nezvrhli za pomoci invázie zahraničných vojsk.

Taliban po svojom augustovom nástupe k moci sľúbil, že do vlády prizve viac strán. Hnutie sa tiež snaží vystupovať umiernenejšie ako predtým, mnohí Afganci mu ale neveria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet