Na hlavný obsah

Nový Zéland ukončí celoplošný lockdown

Prísne opatrenia budú naďalej platiť v Aucklande.

Nový Zéland ukončí celoplošný lockdown
Na ilustračnej snímke zamestnankyňa supermarketu pomáha zákazníčke s nákupom v novozélandskom meste Auckland. Foto: TASR/AP

Nový Zéland pravdepodobne tento týždeň ukončí celoplošný lockdown, oznámila v pondelok (6. 9.) novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Prísne opatrenia, ako napríklad zákaz vychádzania, zostanú v platnosti len v meste Auckland, ktoré je epicentrom nákazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne tri milióny Novozélandčanov nebudú musieť od utorkovej (7. 9.) noci dodržiavať zákaz vychádzania, ktorý úrady zaviedli v polovici augusta. Školy by sa podľa Ardernovej mali opätovne otvoriť vo štvrtok (9. 9.).

Ardernová upozornila na pokrok, ktorý Nový Zéland dosiahol pri znižovaní počtu prípadov nákazy. Opatrenia v Aucklande však nemôžu uvoľniť príliš skoro z dôvodu vysokonákazlivého delta variantu koronavírusu. V tomto meste preto ešte najmenej jeden týždeň zostane v platnosti najprísnejší, štvrtý stupeň varovania.

V utorok 17. augusta v Aucklande zaznamenali prvý prípad komunitného prenosu vírusu od februára tohto roka. Zodpovedný je zaň koronavírusový variant delta, ktorý bol zavlečený na Nový Zéland z Austrálie. V dôsledku toho v krajine vyhlásili celoštátny lockdown, ktorý odvtedy viackrát predĺžili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet