Na hlavný obsah

Novým premiérom Afganistanu sa stal Hasan Achund, oznámil hovorca Talibanu

Jeho zástupcom bude Abdul Ghaní Barádar.

Novým premiérom Afganistanu sa stal Hasan Achund, oznámil hovorca Talibanu
Na snímke hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Foto: SITA/AP

Za afganského premiéra vymenovali Muhammada Hasana Achunda. Oznámil to v utorok (7. 9.) hovorca radikálneho islamistického hnutia Taliban Zabiulláh Mudžáhid. Hnutie minulý mesiac ovládlo Afganistan.

Agentúra AP napísala, že do prechodnej vlády sa dostali osobnosti, ktoré v uplynulých rokoch stáli na čele boja proti koalícii vedenej Spojenými štátmi a vláde v Kábule. V kabinete zrejme nezasadne nikto, kto by nebol členom Tálibánu.

Jedným zo zástupcov Achunda bude Abdul Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal zmluvu o definitívnom stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu.

Ministerstvo vnútra povedie Sirádžuddín Hakkání, syn zakladateľa siete Hakkání, ktorú Spojené štáty považujú za teroristickú organizáciu.

Ministrom obrany sa stane Muhammad Jakúb, syn mullu Muhammada Umara.

Agentúra Reuters podotýka, že nie je jasné, akú úlohu vo vláde bude zohrávať líder Talibanu mulla Hajbatulláh Achúndzáda, ktorý sa na verejnosti neukázal od pádu Západom podporovaného kabinetu. Na otázku BBC, prečo vo vláde nie sú žiadne ženy, zástupcovia Talibanu uviedli, že podoba kabinetu ešte nie je konečná.

Taliban sa opakovane snažil ubezpečiť samotných Afgancov i medzinárodné spoločenstvo, že sa nevráti k brutálnemu štýlu vlády, aký krajina zažila v rokoch 1996 až 2001. Hnutie vtedy zaviedlo drakonické tresty alebo znemožnilo dievčatám a ženám vzdelávať sa, alebo chodiť na verejnosť bez mužského sprievodu či mať zamestnanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet