Na hlavný obsah

Novým premiérom Japonska sa zrejme stane bývalý minister zahraničia Kišida

Rozhodnutie padne v pondelok.

Novým premiérom Japonska sa zrejme stane bývalý minister zahraničia Kišida
Na snímke novozvolený líder LDP a zrejme budúci premiér Japonska Fumio Kišida. Foto: SITA/AP

V druhom kole primárok japonskej vládnej Liberálnodemokratickej strany (LDP) uspel bývalý minister zahraničia Fumio Kišida. V hlasovaní o budúcom predsedovi strany zdolal ministra zodpovedného za kampaň očkovania proti covidu-19 Tara Kóna.

Podľa zahraničných agentúr má teraz Kišida veľkú šancu, že sa stane budúcim japonským premiérom, pretože LDP má v parlamente väčšinu. Súčasného šéfa vlády Jošihideho Sugu by mohol nahradiť na čele kabinetu už na budúci týždeň.

Kišida podľa zahraničných agentúr uspel preto, lebo mal silnejšiu pozíciu medzi poslancami i vysokými funkcionármi strany. Kóno mal naopak výraznejšiu podporu zástupcov radových členov LDP, sympatizantov a voličov strany a tešil sa tiež podpore médií.

Kišidu považujú za kritika súčasného premiéra Sugu i jeho predchodcu Šinza Abeho. Nový šéf LDP by mal v pondelok (4. 10.) predstúpiť pred parlament a nechať sa zvoliť za nového japonského premiéra.

V primárkach hlasovali zákonodarcovia aj zástupcovia členov LDP. V druhom kole sa ale počet voliteľov znížil, čo zvýšilo váhu zákonodarcov. O post šéfa strany sa uchádzali aj dve političky, čo je v Japonsku stále nezvyčajná záležitosť. Ani jedna sa ale nedostala do druhého kola

Hlasovanie usporiadala LDP po tom, ako jej súčasný líder a premiér Suga na začiatku septembra oznámil, že sa nebude uchádzať o ďalší mandát. Na čele vlády bol od minulého roku. Jeho popularita sa v priebehu roka prepadla zo 70 na 30 percent.

Kritici vláde vyčítajú prístup k epidémii covidu-19, organizáciu olympijských hier a tiež korupčné škandály funkcionárov LDP. Podľa tlače bude hlavnou úlohou nového predsedu obnoviť dôveru voličov v stranu. Parlamentné voľby čakajú krajinu na konci novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet