Na hlavný obsah

Obce na Zamagurí zalarmoval medveď, potuloval sa pri miestnych kúpeľoch

Asi 200-kilogramového samca nasnímali aj medzi obcami Kamienka a Stráňany.

Viaceré obce na Zamagurí upozorňujú obyvateľov na pohyb medveďa hnedého. Naposledy ho videli povedľa kúpeľov Smerdžonka v Červenom Kláštore. V Pieninskom národnom parku o výskyte medveďov vedia, nikdy ich nepozorovali v bezprostrednej blízkosti obydlí.

„Ihneď sme rozposlali občanom sms, upozornili sme susedné obce a tiež cez sociálne siete sme rozposlali informácie,“ uviedol starosta priľahlej obce Lechnica Jozef Musala (SNS).

Pre kúpele je to nová skúsenosť. Kým jelene tu ručia pravidelne, medveďa ešte nevideli. Sami si nevedia vysvetliť, čo ho k ľuďom mohlo prilákať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Asi 200-kilogramového samca nasnímali aj medzi obcami Kamienka a Stráňany. Videli ho aj hubári.

„Bol to veľký medveď. Ja som ho stretol, keď som išiel ockovi odniesť jedlo a vodu večer okolo 18.00 h. Bol tam strach, rešpekt hlavne. Bolo to prvýkrát, čo som videl medveďa,“ povedal Radoslav Zima, syn pastiera hovädzieho dobytka.

Pohyb šelmy monitorujú aj pri obciach Haligovce a Veľký Lipník. Pred viac ako 30 rokmi tu pozorovali sporadicky po jednom kuse. Teraz na základe záberov z fotopascí hovoria minimálne o 7 jedincoch.

Pieniny sú vyhľadávané turistami z celého Slovenska. Starostovia obcí na Zamagurí preto apelujú na ľudí, aby si pri pobyte v prírode dávali pozor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny