Na hlavný obsah

Obedy zadarmo či zvýšený daňový bonus. Čo je výhodnejšie?

Rodičia môžu stále požiadať o obedy zadarmo.

Obedy zadarmo či zvýšený daňový bonus. Čo je výhodnejšie?
Na snímke deti obedujúce v školskej jedálni. Foto: TASR

Rodičia, ktorí nestihli do 10. augusta, informovať školu, že majú záujem o obedy zadarmo, tak môžu urobiť aj teraz. Zriaďovatelia škôl – teda mestá a obce – však tieto obedy deťom zaplatia zo svojho rozpočtu. Štát im to preplatí až začiatkom budúceho roka. Ústredie práce však odporúča rodičom zvýšený daňový bonus, ktorý je pre nich výhodnejší.

Ak sa rodič dieťaťa vo veku od 6 do 15 rokov rozhodne pre obedy zadarmo, škola dostane dotáciu 26 eur mesačne na žiaka. Zriaďovateľ – mesto alebo obec – o tom mal informovať úrad práce do 10. augusta. Hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová však pripomína, že to môže urobiť aj dodatočne.

„Dodatočne dohlásené dieťa bude oprávnené na poskytovanie dotácie na stravu. Nárok na ňu bude mať. Finančne vykryť poskytnutie stravy takémuto dieťaťu bude musieť zriaďovateľ – žiadateľ z vlastného rozpočtu, ktorému to však bude doplatené v koncoročnom vyúčtovaní,“ vysvetlila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. 

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zmenený systém, podľa ktorého si môže o dotáciu na stravu požiadať širší okruh rodičov, nielen tí v hmotnej núdzi, kritizovalo už pred mesiacom. Aktuálne im však robí vrásky na čele financovanie dodatočne prihlásených.

„Ak si samospráva nebude môcť dovoliť čakať do konca roka alebo až do jari budúceho roka na veľký objem peňazí kvôli veľa rodinám, v tom prípade zrejme nepôjde do risku a nebude tolerovať neskoršie prihlásenie. Takže dnes je to vecou individuálneho prístupu každej samosprávy, ktorá zváži svoje ekonomické možnosti,“ uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák. 

Na druhej strane môže rodič požiadať o zvýšený daňový bonus. Zvyšuje sa z 23 na 39 eur na dieťa mesačne.

„Daňovník, ktorý je zamestnancom, je povinný oznámiť všetky skutočnosti ovplyvňujúce vznik nároku na daňový bonus svojmu zamestnávateľovi, u ktorého si tento daňový bonus uplatňuje. A to buď v listinnej podobe, alebo elektronickými prostriedkami. Musí tak urobiť najneskôr posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala,“ poukázala hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská.

Ak rodič uprednostní obedy zadarmo, podpíše čestné vyhlásenie a v tomto prípade mu zamestnávateľ nepridá k výplate zvýšený daňový bonus. Navyše, príde aj o ten základný, ktorý mal doteraz. Jozef Mihál, ktorý je členom koaličnej SaS, tento systém kritizuje.

„To, na čo si už školy a rodičia zvykli, malo zostať bez zmeny a pokiaľ štát nemá peniaze na zvýšenie daňového bonusu pre deti vo veku od 6 do 15 rokov, tak sa skrátka daňový bonus zvyšovať nemal,“ podčiarkol. 

Zdôrazňuje, že pre pracujúceho rodiča je zvýšený daňový bonus výhodnejší ako dotácie na obedy. Za pravdu mu dáva aj ústredie práce. Jednotlivé úrady práce mali požiadať zriaďovateľov, aby o tom informovali rodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika