Na hlavný obsah

Obyvatelia San Marína schválili legalizáciu interrupcií

Krajina je jednou z posledných v Európe, ktorá ich zakazuje.

Obyvatelia San Marína schválili legalizáciu interrupcií
Na snímke mníška hlasuje v referende za legalizáciu potratov v San Maríne. Foto: SITA/AP

Obyvatelia San Marína sa v nedeľnom (26. 9.) referende veľkou väčšinou hlasov vyslovili za legalizáciu potratov. Na základe konečných výsledkov o tom s odvolaním sa na miestne médiá informovala agentúra AP.

Interrupcie povolí krajina počas prvých 12 týždňov tehotenstva, v prípade ohrozenia života či psychického zdravia ženy aj po tomto období. Maličký prevažne katolícky štát obklopený Talianskom bol jedným z posledných v Európe, ktorý úplne zakazoval potraty.

Podľa konečných výsledkov hlasovalo za legalizáciu interrupcií 77 % voličov. Účasť podľa agentúry APA predstavovala 41 % z viac ako 35 000 oprávnených voličov.

Zákaz interrupcií v San Maríne platil už od roku 1865. Tamojšie ženy preto cestovali do Talianska, kde sú potraty legálne od roku 1978.

Ak podstúpia obyvatelia San Marína v Taliansku iné lekárske zákroky, ktoré v ich vlasti nie sú dostupné – ako napríklad transplantácia – verejný zdravotnícky systém náklady preplatí. To však neplatí pre potraty, keďže ich štát považuje za nelegálne.

Zástancovia zmeny zákona preto upozorňovali, že táto situácia predstavuje finančnú záťaž pre ženy, ktoré podstupujú interrupcie. Kritici zákazu potratov tiež tvrdia, že je trestom pre ženy, ktoré boli znásilnené.

Medzi ďalšie malé krajiny v Európe, kde sú interrupcie zakázané, patria Malta, Andorra alebo britský Gibraltár. Niektoré z nich zvažujú zmiernenie zákonov.

Naopak, Poľsko tento rok v januári výrazne sprísnilo svoj zákon o interrupciách, ktoré sú teraz legálne len v prípade ohrozenia života matky či ak je tehotenstvo dôsledkom trestného činu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet