Na hlavný obsah

Očkovacia turistika? V Rusku ponúkajú zahraničné zájazdy za vakcínou proti covidu

Sputnik V totiž v cudzine neuznávajú.

Očkovacia turistika? V Rusku ponúkajú zahraničné zájazdy za vakcínou proti covidu
Na snímke vakcína Sputnik V proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Ruské cestovné kancelárie ponúkajú zájazdy do zahraničia Rusom, ktorí sa chcú nechať zaočkovať zahraničnými vakcínami proti covidu. Frustruje ich totiž skutočnosť, že očkovanie ruskými vakcínami v cudzine neuznávajú, napísala agentúra Reuters.

Moskva nepovolila žiadnu zahraničnú vakcínu na použitie v Rusku. Schválila štyri vakcíny ruskej výroby vrátane Sputniku V, ktorý sa podáva v dvoch dávkach. Žiadnu z ruských vakcín neschválila Svetová zdravotnícka organizácia WHO či Európska únia.

WHO podľa oznámenia Panamerickej zdravotníckej organizácie z 15. septembra prerušilo schvaľovanie Sputniku V až do opätovnej inšpekcie továrne, ktorá neprešla predchádzajúcou kontrolou.

Od tohto oznámenia stúpol v Rusku dopyt po cestách, ktoré by umožnili záujemcom nechať sa očkovať vakcínami schválenými WHO, uviedla riaditeľka združenia ruských cestovných kancelárií Ator Maja Lomidzeová.

Väčšina zájazdov, ktorých cena sa pohybuje medzi 600 až 850 eurami, mieri do Srbska. Jedna cestovná kancelária ponúka Nemecko. Zájazd zákazníkom umožní nechať sa očkovať jednou zo štyroch rôznych vakcín vrátane očkovacej látky od firmy Pfizer. Ak sa chce zákazník nechať očkovať dvoma injekciami, musí si zakúpiť zájazdy dva.

Raňajky a vakcína

Riaditeľka Anna Filatovská z cestovnej agentúry Russian Express, ktorá ponúka podobné cesty, uviedla, že klienti si najčastejšie vyberajú očkovanie vakcínou Pfizer. Zájazd podľa nej zahŕňa spiatočný let so spoločnosťou Aeroflot, dve či tri noci v hoteli v Belehrade s raňajkami a cestu na kliniku. Samotná vakcína je zadarmo a cestovná agentúra registruje klientov na očkovanie.

„Začali sme predávať asi pred dvoma týždňami. V tom čase bola asi dvadsiatka žiadostí,“ uviedla. Dopyt ale dosiahol vrchol po tom, ako sa informácia o dostupnosti týchto zájazdov objavila v ruských médiách. Len v stredu (22. 9.) si očkovací zájazd objednalo 17 klientov.

Ivetta Verdijanová z inej cestovnej agentúry uviedla, že záujem o tieto cesty je hlavne medzi Rusmi, ktorí cestujú do cudziny pre podnikanie, alebo ktorých deti v zahraničí študujú.

„Verím Sputniku, ale v zahraničí ho neuznávajú. Cestovné pravidlá vo svete spôsobili, že potrebujem medzinárodné osvedčenie o očkovaní, aby som mohla cestovať kvôli práci,“ povedala Reuters Marija z Moskvy, ktorá v lete vyrazila do cudziny za očkovaním, ale nevyužila na to žiadnu z ponúk cestovných kancelárií. Svoje priezvisko neprezradila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet