Na hlavný obsah

Očkovanie pre vekovú skupinu 12 až 18 rokov je podľa vedcov vysoko účinné a bezpečné

Uviedli to pri príležitosti začiatku školského roka.

Očkovanie pre vekovú skupinu 12 až 18 rokov je podľa vedcov vysoko účinné a bezpečné
Očkovanie detí proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú pre vekovú skupinu 12 až 18 rokov vysoko účinné a bezpečné. Pri príležitosti začiatku školského roka to konštatuje Iniciatíva Veda pomáha. Zároveň zdôrazňuje, že výhody očkovania prevažujú nad rizikami aj v tejto vekovej skupine a deťom a rodičom očkovanie zodpovedne odporúča.

„Celkovo sú zaznamenané nežiaduce účinky po očkovaní proti COVID-19 medzi deťmi mimoriadne zriedkavé, obzvlášť, ak sa dodrží odporúčanie niekoľkodňového pokoja a vyhýbanie sa nadmernej fyzickej záťaži po očkovaní. Naopak, riziká ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 a dlhodobé následky u detí sú síce pomerne malé, avšak nie zanedbateľné,“ uvádza iniciatíva.

Očkovanie chráni pred následkami

Očkovanie podľa vedcov chráni nielen pred samotným ochorením COVID-19, ale aj pred „postcovidovými“ následkami, ako sú dlhodobá únava, bolesti hlavy, zadýchavanie, búšenie srdca, ale aj závažnými následkami s názvom multisystémový zápal MIS-C.

„Čistý benefit očkovania je u detí nižší než u dospelých – najmä seniorov a ľudí so závažnými ochoreniami. Verejné inštitúcie by mali sústrediť svoje úsilie na očkovanie práve týchto skupín a ponechať očkovanie detí na rozhodnutie ich rodičov,“ uvádza iniciatíva.

Zaočkovaní by nemali ísť do karantény, myslia si vedci

Mládež vo veku 12 až 18 rokov, na rozdiel od menších detí, podľa vedcov výrazne prispieva k šíreniu nákazy. „Obzvlášť odporúčame očkovanie tínedžerom, ktorí majú súrodencov novorodencov, respektíve malé deti a príbuzných s vážnymi ochoreniami, napríklad po transplantácii orgánov, s autoimunitnými poruchami alebo nádorovými ochoreniami,“ zdôrazňuje iniciatíva.

Ministerstvu školstva zároveň odporúča, aby minimalizovalo dopady pandémie na deti a ich vyučovací proces. „Nie sú pádne medicínske a epidemiologické dôvody pre dištančné vzdelávanie zaočkovaných žiakov alebo žiakov po prekonaní COVID-19, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými spolužiakmi. Školská dochádzka týchto detí by už nemala byť vážnejšie obmedzovaná,“ dodala iniciatíva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko