Na hlavný obsah

Odborári s vládou nevyrokovali nárast minimálnej mzdy v štátnej správe

Chystajú sa preto protestovať.

Odborári zrejme pôjdu do ulíc. Rozhodli sa tak po utorkovom (21. 9.) neúspešnom rokovaní so zástupcami vlády o platoch v štátnej a verejnej správe. Ich požiadavka bola viac ako 10-percentný nárast.

Vláda nechce úradníkom, sociálnym pracovníkom, upratovačkám ani učiteľom pridať vôbec. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) však chce pre učiteľov vybojovať vyššie platy.

Minimálna mzda na budúci rok dosiahne 646 eur. Platy v najnižšej tarifnej triede vo verejnej správe sú približne o 13 percent nižšie, teda 572 eur. Preto odborári žiadajú ich navýšenie.

„Prevláda veľká nespokojnosť medzi zamestnancami, verejnými zamestnancami, zamestnancami štátu, ale aj v súkromnom sektore a my túto nespokojnosť reflektujeme. V žiadnom prípade nie je pre nás akceptovateľná nulová valorizácia,“ uviedla viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odborári požiadavku na zvýšenie platov odôvodňujú aj rastom inflácie. Ekonóm vyššiu infláciu pripúšťa. „Vzhľadom na to, že inflácia by mohla za celý rok dosiahnuť 3 až 4 percentá, tak nárast miezd o infláciu by sa mal dosiahnuť,“ povedal ekonóm Prognostického ústav Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko