Na hlavný obsah

Oddlžovanie nemocníc sa začne tento týždeň, oznámilo ministerstvo

Vláda vyčlenila na ich záväzky 575 miliónov.

Ministerstvo zdravotníctva spustí počas tohto týždňa oddlžovanie zdravotníckych zariadení. Prihlásiť sa môžu všetky nemocnice. Vláda na ich staré záväzky vlani vyčlenila 575 miliónov eur. Či to bude stačiť, bude jasné koncom roka.

Do oddlžovania sa budú môcť zapojiť štátne aj súkromné zdravotnícke zariadenia. Ministerstvo zdravotníctva na to využije elektronický systém. Časť pohľadávok bude oddlžovaná formou aukcií. Dlhy na sociálnom poistení formou aukciovej spoločnosti Debitum.

Pozrite si celú reportáž RTVS, ktorú pripravila Veronika Čokinová:

Nejde len o oddlženie, ide aj o istý proces racionalizácie, ku ktorej sa tie jednotlivé subjekty, ktoré sa zapoja do oddlženia, musia zaviazať formou mandátnej zmluvy. To znamená, že tie peniaze dostanú za niečo, čo následne nejakým spôsobom majú dodržovať. Jedna vec je vyriešiť dlh a druhá vec, aby sa nezadlžovali naďalej,“ povedal generálny tajomník služobného úradu rezortu zdravotníctva Peter Ferjančík.

Vláda vlani na oddlžovanie schválila 575 miliónov eur. Medzičasom sa však dlhy mohli zvýšiť. Ministerstvo financií preto vyčlenilo ďalších 120 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko