Na hlavný obsah

OĽANO žiada o rešpektovanie prerozdelenia ministerských postov

Reagovalo na presuny poslancov do SaS.

OĽANO žiada o rešpektovanie prerozdelenia ministerských postov
Lídri Richard Sulík (SaS), Igor Matovič (OĽANO), Veronika Remišová (Za ľudí) a Boris Kollár (Sme rodina) po podpise koaličnej zmluvy v marci 2020. Foto: TASR

Hnutie OĽANO v súvislosti s prestupom poslancov upozornilo, že základnou dohodou a pilierom fungovania vládnej koalície je koaličná zmluva. „Predsedovia koaličných strán a hnutí jej potvrdili súhlas s dodržiavaním tejto zmluvy,“ dodalo v piatok (10. 9.) vo svojom stanovisku.

Pripomenulo, že sú zodpovedným koaličným partnerom, ktorý vždy dodržiava vzájomné dohody. Rovnaký prístup očakáva od ostatných partnerov. Žiada ich preto o rešpektovanie platnej koaličnej zmluvy, vrátane prerozdelenia ministerských postov.

„Zároveň zo strany koaličných partnerov nepovažujeme za konštruktívne a správne oznamovať svoje požiadavky prostredníctvom médií. Svoje postoje preto vyjadríme tam, kde sa to má, teda na koaličnej rade,“ avizovalo OĽANO.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v stredu (8. 9.) oznámila, že odchádza zo strany Za ľudí spolu so šiestimi ďalšími poslancami – Marekom Hattasom, Vladimírom Ledeckým, Vladimírou Marcinkovou, Tomášom Lehotským, Michalom Luciakom a Jánom Benčíkom.

Prestúpili do poslaneckého klubu SaS, v ktorom budú tvoriť platformu Za spravodlivé Slovensko. SaS tak bude mať po novom 19 členov namiesto 13.

Poslanecký klub Za ľudí zaniká, keďže mu v parlamente nateraz ostávajú štyria poslanci – Miriam Šuteková, Alexandra Pivková, Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu by mal mať klub najmenej osem členov. 

Predseda SaS Richard Sulík vyhlásil, že strana nechce otvárať koaličnú zmluvu, chce stabilitu v koalícii, avšak ich zásadnou požiadavkou je zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti.

Líder OĽANO Igor Matovič reagoval, že Sulík síce môže mať zásadné požiadavky, ale keďže hovorí, že zmluvy treba dodržiavať, tak ich treba dodržiavať aj v čase, kedy mu to nevyhovuje. Upozornil, že požiadavka neotvárania koaličnej zmluvy a ponechanie ministerskej pozície Kolíkovej nekorešponduje.

V zmluve je explicitne napísané, že ministerstvo spravodlivosti patrí strane Za ľudí, a Mária Kolíková v strane už nie je. Ak sa otvorí koaličná zmluva, tak budeme dôsledne prepočítavať počty ministerstiev podľa výsledku vo voľbách. A v tom prípade SaS aj s posilnením vyjdú tri ministerstvá, takže ak budú chcieť mať ministerstvo spravodlivosti, budú sa musieť niečoho vzdať,“ uviedol v relácii K veci na Rádiu Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko