Na hlavný obsah

Optimalizácia siete nemocníc sa odkladá na rok 2023

Minister zdravotníctva si vypočul argumenty pripomienkujúcich.

Optimalizácia siete nemocníc sa odkladá na rok 2023
Na archívnej snímke Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto: TASR

Časť reformy zdravotníctva, ktorá má rozdeliť nemocnice na niekoľko kategórií, sa odkladá na rok 2023. Potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) po tom, ako si vypočul protiargumenty.

Dôvodom sú podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov aj eurofondy, ktoré by nemocnice museli v prípade zmeny kategórie vrátiť. Odklad víta aj opozícia. Celá reforma tak pôjde na rokovanie vlády aj s pripomienkami.

Ako konkrétne bude vyzerať sieť slovenských nemocníc sa verejnosť dozvie o rok neskôr. Nateraz zatiaľ ústna dohoda vznikla po tom, ako si minister zdravotníctva vypočul argumenty pripomienkujúcich navrhovanú reformu.

„Na tých zásadných bodoch sme sa zhodli, pôjdu najprv vykonávacie predpisy, podľa ktorých sa budú nemocnice posudzovať a na základe vecí, ktoré ešte teda špecifikujeme sa tá sieť bude vyhodnocovať, takže ten proces bude trvať dlhšie,“ povedal Lengvarský.

Kompromisy treba zhmotniť, tvrdí asociácia nemocníc

Asociácia nemocníc Slovenska vzniesla takmer 180 pripomienok. Podľa jej prezidenta Mariána Petka bude kľúčové, ako sa kompromisy pretavia do reálnych zmien.

„Chceme zároveň povedať, že v prípade že nedôjde k určitým zmenám sme pripravení, samozrejme, namietať až na úrovni našich výhrad. Tiež si myslíme, že to nemusí byť ani v súlade s Ústavou SR,“ povedal Petko.

Všetci, ktorí sa pripomienkovania zúčastnili, sa zhodli, že reforma nemocníc je potrebná. Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka ale podotýka, že najskôr sa musia dohodnúť so zdravotníckymi komorami.

„Je dôležité aby nedochádzalo k zmareniu investícií, pretože mnohé nemocnice investovali napríklad do urgentných príjmov z eurofondov a pokiaľ by boli zmenené na komunitné nemocnice, tak by prichádzalo k potrebe vrátiť tieto finančné prostriedky a k obrovským škodám, ktoré by z tohto titulu vznikali,“ povedal Machunka.

Opozícia víta prepracovanie reformy

Prepracovanie reformy víta aj opozícia. „Táto reforma bola robená od zeleného stola na základe nesprávnych údajov a keby prešla v navrhovanej podobe aj so zrušením 22 nemocníc, bola by to katastrofa pre regióny,“ tvrdí nezaradený poslanec a člen zdravotníckeho výboru Richard Raši.

Ministerstvo zdravotníctva opätovne zdôraznilo, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude. Prvé reálne zmeny v praxi sa podľa rezortu prejavia dokonca až o dva roky, teda v roku 2024. Dovtedy chce o zmenách diskutovať v teréne. Ak návrh celej reformy schváli vláda, poputuje do parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko