Na hlavný obsah

Pacientov v nemocnici v Levoči hnevá triedenie pri vstupe

Vedenie nemocnice chce takto eliminovať šírenie ochorenia COVID-19.

Pacientov v nemocnici v Levoči hnevá triedenie pri vstupe
Ľudia čakajú pred urgentným príjmom v nemocnici v Levoči. Foto: RTVS

Pacienti v Levoči si pred vstupom do tamojšej nemocnice musia opäť vystáť poriadny rad. V budove nového urgentného príjmu najskôr vyplnia dotazník a zmerajú si teplotu, až potom ich po jednom vpustia na vyšetrenie do konkrétnej ambulancie.

Takzvanou triážou chce vedenie nemocnice eliminovať šírenie ochorenia COVID-19. V neďalekej Spišskej Novej Vsi však pacientov netriedia, keďže takýto postup sa im v predchádzajúcom období neosvedčil. 

Mnohí pacienti nemocnice v Levoči sú nespokojní s triedením ľudí pred urgentným príjmom. „Ja som zaočkovaný dvakrát a napriek tomu, že som zaočkovaný, musím všetkými týmito testami prejsť. Potom aké máme výhody voči tým, čo nie sú zaočkovaní,” posťažoval sa pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko jeden z pacientov.

Na filter tu ráno čakali desiatky ľudí. Zmerali im teplotu, vypísali vstupný dotazník o bezinfekčnosti, preukázali sa, či už platným testom, alebo dokladom o zaočkovaní a až potom pacientov, či sprevádzajúce osoby, pustili na vyšetrenie do nemocnice.

Pacienti sa sťažovali na dlhé čakanie. Vedenie nemocnice chce takto eliminovať dosah tretej vlny pandémie na chod nemocnice.

“Nemocnica Levoča je nemocnicou pavilónového typu, takže ambulancie sa vyskytujú vo viacerých častiach nemocnice, kde ak by sme triáž realizovali až v týchto ambulanciách, tak by tu bolo riziko pohybu infikovaných osôb po celej nemocnici,” vysvetlila Martina Pavlíková, hovorkyňa spoločnosti Agel.

Naopak, v susednej spišskonovoveskej nemocnici si každého pacienta pred vyšetrením v ambulancii preverujú individuálne.

„Každý pacient, ktorý k nám príde na vyšetrenie, potrebuje vyplniť vstupný dotazník. Či je očkovaný, v prípade, že nie je očkovaný, či je testovaný pred vyšetrením,“ priblížila Andrea Bliscová, zdravotná sestra v nemocnici v Spišskej Novej Vsi.

Podľa námestníka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Tomáša Mitríka sa triáž pred vstupom úplne neosvedčila. „Niektorí pacienti zamlčiavali alebo menili svoj zdravotný stav. A na tom centrálnom stanovisku sa to nedalo odlíšiť.”

V prípade, že sa bude epidemiologická situácia zhoršovať, aj v spišskonovoveskej nemocnici sú pripravení zavedené kontroly sprísniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko