Na hlavný obsah

Pápež pri stretnutí so židovskou komunitou odsúdil antisemitizmus

Božie meno bolo počas holokaustu zneuctené, vyhlásil.

Pápež pri stretnutí so židovskou komunitou odsúdil antisemitizmus
Pápež František (vľavo) a predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Richard Duda (vpravo) počas stretnutia pápeža so židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave. Foto: SITA

Pápež František sa v pondelok (13. 9.) z pravého brehu Dunaja krátko pred 16.00 h presunul do Starého Mesta, aby sa stretol so židovskou komunitou. Zapálil tam sviečku za všetky obete holokaustu pochádzajúce zo Slovenska. Spolu ich bolo okolo 100 000. Na Rybnom námestí bol redaktor RTVS Marián Kukelka.

„Historický okamih“ – tak označili viacerí Židia moment, ktorý sa odohral na Rybnom námestí. Pápežovi robil kulisu pamätník obetí holokaustu. Organizátori toto miesto nevybrali náhodou, práve tam kedysi stála neologická synagóga – hneď vedľa kresťanského chrámu, čo bol celoeurópsky unikát.

„Židovská komunita takmer zanikla počas druhej svetovej vojny a židovská synagóga takmer padla za obeť barbarskému zásahu v období budovania komunizmu. Dnes tu namiesto synagógy stojí pamätník obetiam vojnových zločincov. Je nemým nosičom odkazu budúcim generáciám,“ vyjadril sa predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Richard Duda.

Pápež vyhlásil, že Božie meno bolo počas holokaustu zneuctené, a to preto, že ho ľudia nepoužili k rešpektovaniu a milovaniu iných. Potom zapálil sviečku za všetky židovské obete a aj on sa dotkol významu pamätníka pre Židov.

„Vaše dejiny sú našimi dejinami. Vaše bolesti sú našimi bolesťami. Pre niektorých z vás je tento pamätník holokaustu jediným miestom, kde si môžete uctiť pamiatku vašich drahých a aj ja sa k vám pripájam,“ povedal.

Vo svojom prejave tiež odsúdil antisemitizmus. „Sme zjednotení v odsúdení každého násilia, každej formy antisemitizmu a v snahe, aby nikdy nebol sprofanovaný Boží obraz v ľudskej bytosti,“ zdôraznil Svätý Otec.

Na historickom stretnutí sa zúčastnili aj ľudia, ktorí prežili holokaust. O stretnutí s pápežom hovorili ako o neuveriteľnom zážitku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko