Na hlavný obsah

Pápež v mnohých opäť zapálil oheň viery, vyhlásil arcibiskup Zvolenský

Nosím vás všetkých v srdci, odkázal Slovákom pápež František.

Pápež v mnohých opäť zapálil oheň viery, vyhlásil arcibiskup Zvolenský
Pápež František počas omše v Šaštíne. Foto: TASR

Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský sa na záver svätej omše v Šaštíne poďakoval Svätému Otcovi Františkovi za jeho apoštolskú cestu na Slovensku. Vyjadril mu vďaku, že slávil v stredu najsvätejšiu Eucharistiu na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery a teraz bude už len na nás, ho udržať.

„Je to veľká pocta a radosť pre národnú mariánsku svätyňu, pre Bratislavskú arcidiecézu a pre celú našu vlasť. Sme veľmi šťastní, že sme pod vaším vedením mohli vyjadriť našu veľkú úctu a lásku našej nebeskej Matke,“ povedal Zvolenský. Zároveň Svätému Otcovi poďakoval za to, že popri svojich povinnostiach prijal pozvanie a prišiel na Slovensko. „A že ste zostali s nami až do slávnosti Panny Márie Sedembolestnej, ako ju voláme v našej tradícii,“ povedal predseda KBS.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Miroslav Lyko:

„Peter kráčal po slovenskej zemi. Navštívil nielen naše hlavné mesto Bratislavu, ale aj Košice a Prešov. A naplnil náš sen, aby sme sa s ním mohli stretnúť v Šaštíne,“ poznamenal Zvolenský. Podľa jeho slov Svätý Otec putoval po Slovensku, aby nám ukázal s Máriou a Jozefom cestu, ktorá vedie k Ježišovi.

Vo svojom príhovore Zvolenský poďakoval pápežovi za to, že Slovákom znova pripomenul, že sa máme venovať chudobným a že si nesmieme prestať všímať tých, ktorí zaostali a potrebujú našu pomoc. „Vďaka, že ste nás posilnili vo vzájomnom vzťahu katolíkov rímskeho a gréckeho obradu, sme synmi a dcérami tej istej katolíckej cirkvi,“ podotkol.

Vďaku vyjadril aj za to, že sa hlava katolíckej cirkvi stretla s predstaviteľmi židovského náboženského spoločenstva a s predstaviteľmi kresťanských cirkví, s ktorými sa usilujú hľadať cesty k plnej jednote.

„Vďaka, za stretnutie s našimi mladými, kde ste im otvorili svoje otcovské srdce. A kde ste nám pripomenuli, aby sme nestratili schopnosť obdivovať a snívať,“ vyhlásil Zvolenský. Poukázal na to, že pápež v mnohých opäť nanovo zapálil oheň viery. „Teraz je našou úlohou, aby sme si plameň viery udržali, aby čím viacerí Pána Boha poznali a milovali a aby sa venovali pomoci blížnym,“ dodal.

Zároveň poprosil pápeža, aby, keď sa vráti do Ríma, spomínal na Slovensko a myslel na Slovákov vo svojich modlitbách. Svätý Otec sa zo Šaštína presunie na letisko do Bratislavy, odkiaľ odletí do Ríma.

Mám vás všetkých v srdci, povedal pápež

„Drahí bratia, sestry, nastal čas rozlúčiť sa s vašou krajinou. Pri tejto eucharistii som vzdával Bohu vďaky za to, že mi umožnil prísť medzi vás, ako aj za to, že som mohol ukončiť svoju púť v nábožnom objatí vášho ľudu, spoločným slávením dôležitého náboženského i štátneho sviatku vašej patrónky, Sedembolestnej Panny Márie,“ povedal pápež zhromaždeným veriacim.

Svätý Otec sa poďakoval biskupom za prípravu a prijatie, opakovane vyjadril vďačnosť prezidentke a civilným autoritám. „Ďakujem aj všetkým, ktorí rozličným spôsobom spolupracovali, predovšetkým modlitbou, a s radosťou opätovne pozdravujem členov a pozorovateľov Ekumenickej rady cirkví, ktorí nás poctili svojou prítomnosťou. Nosím vás všetkých v srdci, ďakujem všetkým,“ doplnil pápež.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko