Na hlavný obsah

Pápežov odkaz Rómom: Ste v srdci cirkvi

Povedal, že sú často predmetom predsudkov.

Pápežov odkaz Rómom: Ste v srdci cirkvi
Pápež František pri stretnutí s rómskou komunitou na Luníku IX. Foto: TASR

„Vy v cirkvi nie ste na okraji, ste v jej srdci. Nikto v cirkvi sa nesmie cítiť ako daný bokom. Byť cirkvou znamená žiť ako povolaný Bohom.“ Povedal to v utorok (14. 9.) pápež František na košickom sídlisku Luník IX pri stretnutí s rómskou komunitou.

Podľa neho boli Rómovia často predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, stereotypov a hanlivých slov či gest. „Vďaka tomu sme sa všetci stali chudobnejšími, chudobnejšími v ľudskosti,“ poukázal s tým, že nie je ľahké prekonať predsudky, a to ani medzi kresťanmi. V cirkvi sú vítaní všetci Rómovia.

Dodal, že na obnovu dôstojnosti „potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii“. Najmä pri deťoch Svätý Otec zdôraznil, že ich veľké sny sa nemôžu zlomiť o bariéry a zaslúžia si integrovaný a slobodný život.

Poďakoval sa tiež za kňazom, rehoľníkom, ale i laikom za úsilie pri integrácií tejto komunity aj všetkých, ktorí sú na okraji spoločnosti. V súvislosti s prácou v pastoračných centrách povedal, aby pokračovali na ceste osobného sprevádzania, v budovaní bratstva a zasievaní pokoja.

Rómov vyzval, aby prekonali strach a rany z minulosti v poctivej práci, dôstojnosti a zarábaní si na každodenný chlieb. „Žehnám vám a prinášam vám objatie celej cirkvi. Každý v sebe nosí nepopierateľnú krásu Božieho dieťaťa,“ doplnil pápež.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny