Na hlavný obsah

Parlament na Srí Lanke schválil výnimočný stav. Bojuje s nedostatkom tovarov

Opozícia sa bojí jeho zneužívania.

Parlament na Srí Lanke schválil výnimočný stav. Bojuje s nedostatkom tovarov
Na archívnej snímke príslušníci špeciálnych jednotiek počas nácviku štvrtkovej slávnostnej prehliadky na počesť 73. výročia nezávislosti Srí Lanky. Foto: TASR/AP

Parlament na Srí Lanke v pondelok (6. 9.) schválil výnimočný stav, ktorý minulý týždeň vyhlásil prezident Gotabaja Radžapaksa s cieľom kontrolovať ceny potravín a zabrániť ich hromadeniu.

Krajina v uplynulých týždňoch zápasí s nedostatkom základných tovarov, napríklad cukru, mliečneho prášku či plynových fliaš, informovala agentúra AP. Podľa vlády nedostatok tovarov spôsobili ľudia, ktorí sa nimi neúmerne zásobujú.

Opozícia tvrdí, že výnimočný stav nie je potrebný a na zabezpečenie základných tovarov stačia aj bežné zákony. Vláda sa voči kritike bráni tvrdením, že doterajšie opatrenia nefungovali, a zároveň sľubuje, že výnimočný stav nezneužije voči svojim oponentom.

Počas výnimočného stavu môžu bezpečnostné zložky zadržiavať ľudí aj bez zatykača, konfiškovať majetok, vstupovať bez povolenia do súkromných priestorov, prehľadávať ich a vydávať nariadenia, voči ktorým nie je možné podať podnet na súd.

Ako pripomína agentúra AP, na Srí Lanke za uplynulé polstoročie bol poväčšine v platnosti výnimočný stav. Sprevádzal dve marxistické povstania a dlhoročnú občiansku vojnu. Štátne orgány často čelili obvineniam zo zneužívania výnimočného stavu voči opozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet