Na hlavný obsah

Parlament neodvolal ministra vnútra Mikulca

Návrh na vyslovenie nedôvery podporilo 52 poslancov.

Parlament neodvolal ministra vnútra Mikulca
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok 24. septembra na parlamentnej schôdzi neodvolali ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Ostáva tak vo funkcii šéfa rezortu.

Za návrh na vyslovenie nedôvery hlasovalo 52 poslancov, proti ich bolo 69, 14 poslancov sa hlasovania zdržalo a jeden nehlasoval. Na odvolanie ministra je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov, teda najmenej 76.

Odvolávanie Mikulca inicioval opozičný Smer-SD a rozprava sa začala vo štvrtok (23. 9.). Vyčítal mu viacero vecí od podozrení z korupcie až po situáciu v rezorte a v bezpečnostných zložkách. Šéf Smeru Robert Fico viackrát vyzval ministra, aby z funkcie odišiel, kým sa neukážu ďalšie závažnejšie podozrenia voči nemu.

Fico po neúspešnom pokuse o odvolanie Mikulca skonštatoval, že nemá ani podporu 76 poslancov. „Nemôže sa pochváliť ani nadpolovičnou väčšinou v NR SR. Je zvláštne, že sa poslanecký klub za Sme rodina zdržal hlasovania,“ uviedol.

„To, že sme sa zdržali, berte ako signál, že máme nejaké výhrady k pôsobeniu Mikulca vo funkcii,“ zareagoval na to predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Mikulec sa poďakoval poslaneckému klubu OĽANO aj iným koaličným poslancom za prejavenie dôvery. „Nesmierne si to vážim,“ podčiarkol.

Postoj Sme rodina k Mikulcovi je podľa lídra OĽANO Igora Matoviča taký, odkedy bol vo väzbe bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, brat Petra Pčolinského. „Sme veľmi tolerantní voči ich postoju,“ vyhlásil Matovič.

Smer za posledné týždne dohromady predložil štyri návrhy na odvolanie ministra vnútra. Koalícia sa na začiatku mimoriadnych schôdzí neprezentovala, parlament nebol uznášaniaschopný a rokovanie o tomto bode sa odkladalo. Napokon parlament diskutoval o budúcnosti ministra v rámci riadnej septembrovej schôdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko