Na hlavný obsah

Pčolinský: Mikulec mal dosť času na vyriešenie situácie v polícii, no nestalo sa tak

Fico avizuje zatýkanie ďalších funkcionárov.

Pčolinský: Mikulec mal dosť času na vyriešenie situácie v polícii, no nestalo sa tak
Poslanci Peter Pčolinský (Sme rodina) a Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS. Foto: RTVS

Hnutie Sme rodina má výhrady k riadeniu ministerstva vnútra a dlhodobo kritizuje prácu ministra Romana Mikulca (OĽANO) pre situáciu v polícii, no zároveň si ctí koaličné dohody. Povedal to poslanec Peter Pčolinský v diskusnej relácii O 5 minút 12 na RTVS na margo zdržania sa hlasovania v parlamente pri Mikulcovom odvolávaní.

Myslí si, že Mikulec mal dostatok času na vyriešenie situácie v polícii, no nestalo sa tak. Verí, že nový policajný prezident Štefan Hamran zvolí inú taktiku pri riadení Policajného zboru a bude úspešnejší ako jeho predchodca Peter Kovařík.

Opozičný Robert Fico (Smer-SD) stále trvá na tom, že sa manipuluje s trestným právom, výpoveďami svedkov a spolupracuje sa s profesionálnymi udavačmi. Opäť poukázal na existenciu legálnych odposluchov, v ktorých sa nedávno obvinení vyšetrovatelia NAKA dohadujú na ovplyvňovaní svedkov.

Podľa Fica o týchto manipuláciách vedeli aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a minister Mikulec, ktorý ich vraj aj riadil. Povedal, že aj obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského považuje celé za vykonštruované. Myslí si to aj o všetkých ďalších obvineniach bývalých nominantov Smeru.

Fico zároveň poukázal, že existuje celý rad dôkazov, ktoré budú devastovať predstaviteľov súčasnej vlády, a avizoval ďalšie zatýkania, mená však nešpecifikoval.

Poslanec Sme rodina považuje obsah odposluchov vyšetrovateľov za znepokojujúci, nemyslí si však, že by boli vytrhnuté z kontextu, ako tvrdí obhajoba obvinených. Pripomenul aj, že časť nahrávok, ktorú si mohli vypočuť, je z obdobia dvoch dní, no odposluchy prebiehali zhruba štyri mesiace.

Na rozdiel od Fica si však nemyslí, že všetky obvinenia, ku ktorým sa dospelo počas tejto vlády, boli vykonštruované.

Ceny energií

Poslanci sa rozprávali aj o zvyšovaní cien energií – plynu a elektriny. Fico už minulý týždeň avizoval, že Smer podá žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto téme. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zase povedal, že chce vytvoriť pracovnú skupinu naprieč ministerstvami, ktorá by sa zvyšovaním cien zaoberala.

Pčolinský avizoval, že má informácie od ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), že mimoriadnu schôdzu podporí a na nej aj vystúpi. Mala by byť v utorok (28. 9.). Na koaličnej rade v pondelok (27. 8.) sa chcú partneri zhovárať, ako budú k téme pristupovať a poradiť sa aj s odborníkmi na danú tematiku.

Zároveň zdôraznil, že určite nebudú za to, aby sa ceny energií nechali napospas vývoju na trhoch s týmito komoditami. „Sú mnohé oblasti hospodárstva, ktoré štát reguluje … Ceny energií sa dotýkajú každého jedného občana, a preto by mal mať štát kontrolu nad týmto segmentom,“ upresnil Pčolinský.

Fico bude od vlády žiadať presný plán boja proti zvyšovaniu cien. Tiež chce hovoriť aj o plynovode Nord Stream 2, ktorého spustenie má mať výrazný dopad na príjmy do štátneho rozpočtu.

Paragraf 363

Pčolinský si myslí, že paragraf 363, teda právomoc generálnej prokuratúry zrušiť nezákonné stíhanie, má zmysel. Poukázal, že za minulý rok použila prokuratúra tento paragraf v približne 80 prípadoch, kedy došlo k nezákonnému obvineniu či väzbe, a teda vyhovela sťažovateľom.

Fico tvrdí, že charakteristika paragrafu 363 je ustanovená v Ústave SR. „Chráni práva a oprávnené záujmy fyzických a právnických osôb … sleduje zákonnosť rozhodnutí,“ vysvetlil. Fico bude pozorne sledovať, k akým záverom dospeje pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, ktorá sa má zaoberať aj týmto sporným paragrafom.

Pracovnú skupinu vytvorila koalícia v reakcii na dianie v bezpečnostných zložkách. Chvíľu na to Kollár povedal, že hnutie Sme rodina sa nebude zúčastňovať na zasadnutiach tejto skupiny.

Situácia v koalícii

„Tragédiou tejto koalície je, že niekoľko mesiacov sa tu mnohí zaujímajú sami sebou a svojimi stoličkami,“ zdôraznil Pčolinský a konkretizoval boj medzi ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a ministerkou investícií Veronikou Remišovou (Za ľudí), ale aj medzi Sulíkom a ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO).

Poukázal, že hnutie Sme rodina nemalo nikdy personálne požiadavky, zaujíma ich napĺňanie predvolebného programu a programového vyhlásenia vlády. Pripustil odchod strany z koalície, ak koaliční poslanci budú odmietať výstavbu nájomných bytov, exekučnú amnestiu a plnenie programu.

Na otázku, o akých poslancov sa má rozšíriť poslanecký klub Sme rodina Pčolinský neodpovedal. Avizoval však, že dvaja poslanci Za ľudí z posledných štyroch ostávajúcich, majú prejsť do KDH, mená neuviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko