Na hlavný obsah

Pellegrini a prezidentka sa zhodli na zmene ústavy pre vyhlásenie referenda o predčasných voľbách

Vyzval politikov, aby sa na zmenu sústredili.

Pellegrini a prezidentka sa zhodli na zmene ústavy pre vyhlásenie referenda o predčasných voľbách
Na snímke nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) v parlamente. Foto: TASR

Nezaradený poslanec a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini súhlasil s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, že na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách je potrebné najprv zmeniť ústavu. Povedal to v stredu (29. 9.) po stretnutí s hlavou štátu.

Zdôraznil, že ak sa na Slovensku majú rešpektovať rozhodnutia súdov, tak sa ústava musí dať do súladu so stanoviskom ústavného súdu k vyhláseniu referenda. „Aby už nikto nikdy nemohol spochybniť, či majú občania právo žiadať predčasné voľby,“ uviedol.

Vyzval všetkých politikov, ktorí o tom môžu rozhodnúť, aby sa sústredili na zmenu ústavy. Privítal aj skoršie vyjadrenie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), že jeho hnutie je pripravené spraviť všetko pre to, aby sa referendum konalo.

Stretnutie s prezidentkou označil Pellegrini za kultivované a otvorené, teda také, aké by stretnutie s hlavou štátu malo vyzerať.

S prezidentkou sa rozprávali aj o situácii v bezpečnostných zložkách. Zhodli sa, že každý kto spáchal trestný čin musí byť spravodlivo potrestaný, ale len na základe zákonného konania a bez podozrení zo zneužívania právomocí vyšetrovateľov či krivenia a vymýšľania si dôkazov.

Povedal, že na stretnutie išiel hlavne s cieľom informovať prezidentku o aktuálnych problémoch Slovenska a jeho občanov, za ktoré považuje najmä rast cien energií a potravín, konsolidáciu verejných financií a stav zdravotníctva.

Prezidentku požiadal, aby zvážila zvolanie diskusie, na ktorej by sa zúčastnili predstavitelia naprieč politickým spektrom. „Keď už sa národná rada odmieta baviť o týchto veciach, keď členovia vlády nechcú hovoriť s opozíciou, tak by pani prezidentka mohla prevziať iniciatívu a zvolať diskusiu za okrúhlym stolom naprieč politickým spektrom do Prezidentského paláca,“ dodal Pellegrini a zároveň deklaroval, že takejto diskusie by sa zúčastnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko