Na hlavný obsah

Pellegrini: Krajina stratila šancu na referendum počas jari 2022

NR SR nepodporila uznesenie nezaradených poslancov.

Pellegrini: Krajina stratila šancu na referendum počas jari 2022
Na archívnej snímke vojak odnáša petičné hárky za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách do Prezidentského paláca v Bratislave v pondelok 3. mája 2021. Foto: TASR

„Moc v Slovenskej republike nemajú v rukách ľudia, ale skupinka vyvolených.“ Opozičný poslanec a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini týmito slovami reagoval na to, že plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (23. 9.) odmietlo návrh uznesenia nezaradených poslancov k Deklarácii 1. septembra.

Tá hovorí o referende za predčasné voľby. Uznesenie podporilo v parlamente 61 zo 129 prítomných poslancov. „Slovensko stratilo akúkoľvek poslednú šancu, aby sa mohlo referendum konať na jar budúceho roka,“ poznamenal Pellegrini.

Keď Ústavný súd (ÚS) vyriekol verdikt, v ktorom skonštatoval, že si NR SR referendom nemôže skrátiť volebné obdobie, koalícia podľa bývalého premiéra hlásila, že „urobí všetko pre to, aby sa vôľa občanov zrealizovala a urobia zmenu legislatívy, aby sa odstránili pochybnosti ÚS“.

„Uvedomovali si, že referendum by bolo po dlhých rokoch úspešné,“ myslí si líder Hlasu. Poďakoval sa poslancom hnutia Sme rodina, že ako jediní tento návrh podporili.

Dodal, že podľa rokovacieho poriadku sa bude môcť návrh na novelu zákona predložiť znovu o pol roka, čiže najskôr na počas jari 2022. Nie je preto podľa neho isté, či sa referendum o predčasných parlamentných voľbách „vôbec uskutoční počas tohto volebného obdobia“.

Pellegrini to označil za facku od koalície smerom k občanom SR. Dodal, že Hlas bude naďalej „plniť úlohu relevantnej opozičnej strany“. „Budeme robiť všetko pre to, aby sa vláda amatérov okolo Igora Matoviča (OĽANO) čo najskôr porúčala,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko