Na hlavný obsah

Plagiátom je každá šiesta záverečná práca, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

Problémy s pravosťou prác malo aj viacero politikov.

Každá šiesta záverečná práca na vysokých školách je podľa Nadácie Zastavme korupciu plagiát. Tisícky absolventov tak na konci štúdia odchádzajú z univerzít s diplomami, ktoré získali podvodom. Zmeniť to má výkonnejší softvér aj pripravovaná akreditácia škôl budúci rok.

Podľa nadácie podvodne získa vysokoškolský titul 15 % študentov. Záverečná práca sa dá kúpiť aj na splátky od 600 do 900 eur. Problémy s pravosťou prác malo aj viacero politikov.

Firmy, ktoré poskytujú prípravu prác už 15 rokov, sa bránia, že hotové záverečné práce študentom neposkytujú.

„Čo sa týka zberu dát cez Centrum vedecko-technických informácií, ktoré spravuje databázu, kde vieme overovať jednotlivé práce, tak tieto databázy sa momentálne rozširujú a nakupujeme precíznejšie programy na to, aby overovali nejakým spôsobom duplicitu s inými prácami alebo s inými textami,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aktívnejšie môžu byť vysoké školy a samotní pedagógovia. Mali by byť pozornejší už pri zadávaní tém záverečných prác. V pripravovanej akreditácii vysokým školám hrozia za podobné zlyhania problémy.

„Keď stratia akreditáciu pre študijné programy, tak vlastne stratia právo vykonávať hlavnú činnosť v danej oblasti. A to je veľmi tvrdá sankcia, ktorá bude pravdepodobne znamenať prepúšťanie učiteľov a ukončenie činnosti,“ povedal predseda Slovenskej akreditačnej agentúry Robert Redhammer.

Či pripravované zmeny prospejú originalite záverečných prác je otázne. Isté však je, že kvalitné vzdelanie je základom dobrej budúcnosti každého študenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko