Na hlavný obsah

Počet obetí covidu v USA opäť rastie. V štátoch evidujú vyše 2 000 úmrtí denne

Najhoršia je situácia v Texase a na Floride.

Počet obetí covidu v USA opäť rastie. V štátoch evidujú vyše 2 000 úmrtí denne
Na ilustračnej snímke protest proti opatreniam a očkovaniu proti covidu v USA. Foto: TASR/AP

V USA zomrelo po nákaze koronavírusom v uplynulých siedmich dňoch v priemere vyše 2 000 ľudí denne. Podobne vysoké štatistiky pritom krajina evidovala naposledy na začiatku tohto marca, uvádza s odvolaním sa na svoje štatistiky denník The New York Times.

Takmer tretina všetkých zosnulých pochádza z dvoch momentálne najzasiahnutejších štátov, Texasu a Floridy.

Nárast denného počtu obetí zaznamenali predovšetkým niektoré oblasti s najnižšou zaočkovanosťou proti covidu, značné zvýšenie v minulom týždni však oznámil napríklad aj Vermont, ktorý je jedným zo štátov USA s najväčšou mierou imunizácie. Vermont však naďalej registruje najnižší počet novo infikovaných na počet obyvateľov zo všetkých amerických štátov.

Ostrovné teritórium Guam a štát Idaho v poslednom týždni zaznamenali svoj doteraz najväčší počet zomretých za sedemdňové obdobie od začiatku pandémie. Na Guame je zaočkovaných 64 percent obyvateľov, v Idahu je to 41 percent.

V USA však v posledných dňoch stagnujú alebo dokonca pomaly klesajú počty nových prípadov a ľudí hospitalizovaných s covidom. Naďalej však zostávajú na úrovni, ktorá znepokojuje väčšinu odborníkov. V krajine sa preto vedú intenzívne diskusie o posilňovacích dávkach vakcín v súvislosti s nákazlivejším variantom delta, ktorým sa často infikujú aj plne zaočkovaní ľudia.

Panel nezávislých odborných poradcov amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok (17. 9.) odporučil aplikáciu tretej dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech len pre osoby staršie ako 65 rokov alebo tie, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia.

Podľa vládneho experta Anthonyho Fauciho sa v najbližších týždňoch agentúra vyjadrí aj k potrebe ďalších dávok pri vakcínach od firiem Moderna a Johnson & Johnson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet