Na hlavný obsah

Podľa prvých prognóz vyhrala parlamentné voľby v Nemecku SPD len tesne

Iný odhad hovorí o zhode hlasov s CDU/CSU.

Podľa prvých prognóz vyhrala parlamentné voľby v Nemecku SPD len tesne
Volička so slúchadlami na ušiach vhadzuje volebný lístok do urny vo volebnej miestnosti v Duisburgu počas parlamentných volieb v Nemecku. Foto: TASR/AP

Nemecké parlamentné voľby podľa prognóz verejnoprávnej stanice ZDF vyhrala sociálna demokracia (SPD) Olafa Scholza s 26 percentami hlasov, na druhom mieste skončili s 24 percentami konzervatívci CDU/CSU Armina Lascheta.

Verejnoprávna stanica ARD vidí výsledok SPD a CDU/CSU vyrovnaný zhodne s 25 percentami hlasov. Prípadné víťazstvo Scholzovi ani Laschetovi nezaručuje kancelársky úrad, záležať bude na povolebných rokovaniach, ktoré môžu trvať týždne aj niekoľko mesiacov.

Ak sa prognózy potvrdia, bude to pre CDU/CSU najhorší volebný výsledok v povojnových dejinách Nemecka.

Do Spolkového snemu sa podľa projekcií dostali aj Zelení so 14,5 percentami, liberálni slobodní demokrati (FDP) s 12 percentami, protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 10 percentami a postkomunistická Ľavica s piatimi percentami.

Prognózy televízií ZDF a ARD zostavuje na základe pýtania voličov pri odchode z volebných miestností, nie sú do nich ešte zahrnuté korešpondenčné hlasy. Tie by podľa analytikov mohli predstavovať až polovicu všetkých odovzdaných hlasov.

Predchádzajúce parlamentné voľby v roku 2017 vyhrala únia CDU/CSU s 32,9 percentami hlasov, druhá skončila SPD s 20,5 percentami hlasov. AfD vtedy získala 12,6 percenta, FDP 10,7 percenta, ľavice 9,2 percenta a Zelení 8,9 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet