Na hlavný obsah

Podnikateľ Pavol Krúpa musí zaplatiť miliónové odškodné, rozhodol americký súd

Trest dostal za vydieranie a očierňovanie českého investora.

Podnikateľ Pavol Krúpa musí zaplatiť miliónové odškodné, rozhodol americký súd
Ilustračné foto - sudcovské kladivko. Foto: TASR/AP

Federálny sudca v Južnej Karolíne rozhodol, že slovenský podnikateľ Pavol Krúpa musí zaplatiť viac ako 32,4 milióna dolárov (asi 27,6 milióna eur) investorovi Zdeňkovi Bakalovi za to, že voči nemu viedol vydieračskú kampaň. Vyplýva to z rozsudku, ktorý poskytla Bakalova firma BM Management.

Súd už skôr dospel k záveru, že sa Krúpa niekoľko rokov systematicky snažil Bakalu očierniť a následne od neho žiadal zaplatenie 23 miliónov dolárov (zhruba 19,6 milióna eur) výmenou za to, že prestane. Krúpa v stredu (22. 9.) oznámil, že mu rozsudok amerického súdu nedoručili a že sa v USA žiadneho konania nezúčastnil.

Sudca David Norton v rozsudku uvádza, že Krúpa viedol voči Bakalovi medzinárodnú očierňujúcu kampaň, ktorá trvalo poškodila Bakalovo meno a jeho podnikateľské záujmy.

Krúpa so svojou činnosťou podľa súdu začal v roku 2016 v Európe a o rok neskôr Bakalu cez sprostredkovateľa požiadal o platbu vo výške 500 miliónov korún (cca 19,6 milióna eur). Hrozil mu pritom, že ak nezaplatí, tak kampaň prenesie aj do Spojených štátov, kde Bakala v súčasnosti žije a podniká.

Podľa súdu Bakala Krúpovi nevyhovel, na čo slovenský podnikateľ svoju vyhrážku dodržal a najal americkú firmu, ktorá v kampani pokračovala v USA. Tam napríklad zorganizovala falošný protest pred školou, kam chodia Bakalove deti.

Krúpa s kampaňou prestal v októbri roku 2018, keď na neho Bakala podal žalobu na americký súd. Slovenský podnikateľ mal podľa sudcu spočiatku najatého právnika, ktorý ho zastupoval, neskôr však začal pred súdom vystupovať sám za seba.

Absencia na súde

Podľa Nortona najprv so súdom komunikoval, hoci často posielal požadované dokumenty neskoro alebo nespĺňali zákonné požiadavky. Poslednú reakciu od neho súd eviduje v marci minulého roka a odvtedy už na ďalšie výzvy nereagoval. Sudca potom spor rozhodol v auguste v Bakalov prospech práve pre dlhodobú Krúpovu nečinnosti.

„Mal všetky príležitosti predniesť svoju obhajobu. Pán Krupa sa však správal k tomuto súdu a jeho pravidlám s rovnakým pohŕdaním a ignoranciou, akú prejavil k právam pána Bakalu. Pán Krupa v jednej chvíli zrejme jednoducho stratil záujem,“ uvádza Norton s tým, že súd venoval osobitnú pozornosť tomu, aby sa ku Krúpovi dostali všetky súdne zásielky.

„Žiadne rozhodnutie mi nebolo doručené a nebol som účastníkom žiadneho konania,“ napísal Krúpa. „Bakalu som nevydieral a jeho tvrdenie je vymyslené a vykonštruované,“ dodal.

Súd uložil Krúpovi zaplatiť Bakalove súdne trovy a tiež napríklad odškodné za poškodenie jeho reputácie a podnikateľských záujmov. K tomu mu uložil zaplatiť ešte pokutu vo výške 6,5 milióna dolárov (asi 255 000 eur), ktorá má podľa sudcu slúžiť okrem iného na to, aby Krúpu odradila od podobného konania v budúcnosti.

Krúpa sám seba vyhlasuje za miliardára a vymeraná pokuta tak pre neho bude dostatočne citeľná, no zároveň ho nezruinuje, podotýka sudca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet