Na hlavný obsah

Podozrivý z vraždy dvoch školáčok na Sibíri je muž odsúdený za sexuálne násilie

Vo väzení si odpykal 10-ročný trest.

Podozrivý z vraždy dvoch školáčok na Sibíri je muž odsúdený za sexuálne násilie
Na snímke jeden z vyšetrovateľov vraždy dvoch školáčok. Foto: BBC

Ruskú verejnosť znepokojila vražda dvoch desaťročných dievčat na Sibíri. Podozrivý je z nej muž, ktorého predvlani prepustili z väzenia po odpykaní desaťročného trestu za sexuálne zneužívanie maloletého. Po prepustení mal ešte roky zostať pod dohľadom úradov, ale nestalo sa tak.

Federálni vyšetrovatelia začali pre podozrenie z nedbanlivosti vyšetrovať miestne úrady, ktoré mali mať dohľad na starosti, uviedla v utorok (7. 9.) agentúra Interfax. Za nedbanlivosť hrozí v prípade odsúdenia až sedem rokov väzenia.

Obe dievčatá boli v Kiselevsku v Kemerovskej oblasti nezvestné od pondelka (6. 9.), keď sa nevrátili domov zo školy. Do pátrania po školáčkach náčelník polície nasadil všetky sily, pátrali aj dobrovoľníci, rovnako ako elitní kriminalisti z ústredia.

Telá zavraždených školáčok sa našli o deň neskôr v opustenom dome. Vyšetrovatelia v ten istý deň oznámili, že podozrivého zadržali.

Štyridsaťjedenročného muža zachytili pouličné kamery pri nákupe sladkostí v sprievode oboch dievčat. Policajti ho podľa médií vypátrali skôr ako telá dievčat. Na sociálnych sieťach sa objavilo tvrdenie, že sa údajne ku znásilneniu a vražde dievčat priznal a tiež oznámil, kde telá ukryl.

Úrady túto informáciu ale nepotvrdili. Rovnako nepotvrdili správy médií, že zo zločinu je podozrivý Viktor Pesternikov z neďalekého mesta Myski, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

„Žiadne práce sa v prezidentskej kancelárii v tomto smere nevedú,“ odpovedal hovorca Kremľa na otázky novinárov, či v súvislosti so zločinom nie je potrebné sprísniť tresty za sexuálne zločiny spáchané na deťoch.

Ruský poslanec Alexander Chinštejn agentúre RIA Novosti povedal, že zákonodarcovia pracujú s verziou, podľa ktorej by páchatelia týchto zločinov po prepustení z väzenia museli nosiť elektronické náramky monitorujúce ich pohyb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet