Na hlavný obsah

Pohyb nebude obmedzený ani v najhorších okresoch. Vláda núdzový stav nevyhlásila

Mestá a obce pohyb osôb obmedziť nemôžu.

Obyvatelia bordových okresov budú aj naďalej relatívne slobodní. Napriek tomu, že sa epidemická situácia prudko zhoršuje a covidový automat počíta v druhom stupni ohrozenia so zavedením núdzového stavu, vláda ho nevyhlásila. Pohyb osôb nemôžu obmedziť ani mestá a obce a ani hygienici.

S vývojom epidemickej situácie sa každý týždeň mení aj mapa okresov. Od tohto týždňa máme prvýkrát aj bordové miesta. Podľa covidového automatu v nich mal byť obmedzený pohyb, no minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO) povedal, že sa o to majú postarať samosprávy a hygienici.

Po ministrovom vyhlásení ostali mestá a obce zaskočené. Dali si vypracovať analýzu, podľa ktorej oni nemôžu obmedziť pohyb ľudí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ten zákaz musí mať právnu oporu a tou jedinou právnou oporou, ktorú dnes my vidíme, je príslušné nariadenie vlády, ktoré chýba. Vláda sa nemôže vyzuť z riešenia problému tým, že bude samosprávy nabádať na schválenie a prijatie nejakého všeobecne záväzného nariadenia,“ povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Rovnako to vidí aj verejná ochrankyňa práv. „Podľa aktuálne platného a účinného právneho stavu nemajú mestá a obce právomoc obmedzovať základné práva a slobody obyvateľov obce. Pre zákaz pohybu je potrebné vyhlásiť núdzový stav,“ dodala Mária Patakyová.

Budúci týždeň pribudne na mape ďalší bordový okres, spolu ich bude už päť, no ani teraz vláda núdzový stav nevyhlásila.

„V tejto chvíli nechceme ľudí nútiť dodržiavať pravidlá v zmysle nejakých nariadení, ale prosíme ich o zodpovednosť. Ak covid automat odporúča nevychádzať po 21. hodine, prosíme ľudí, aby tento postoj zaujali automaticky a nepotrebovali k tomu nariadenie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko