Na hlavný obsah

Pojednávanie s Kováčikom pokračuje, obhajoba navrhla nové dôkazy

Ide o dve podania s prílohami.

Pojednávanie s Kováčikom pokračuje, obhajoba navrhla nové dôkazy
Na snímke obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Erik Magál. Foto: TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Jeho obhajoba opäť žiada o prepustenie z väzby a navrhla tiež nové dôkazy i vypočutie ďalších svedkov. Preto sa pojednávanie v piatok (3. 9.) začalo neskôr. Kováčik je obžalovaný z viacerých trestných činov. V prípade sa pojednáva desiaty deň.

„Ide o dve podania s prílohami. Jedno je žiadosť o prepustenie z väzby, druhé je relatívne rozsiahly návrh na vykonanie dôkazov aj s prílohami. Ide o niektoré prílohy vo forme listinných dôkazov, takisto je tam návrh na vypočutie niektorých ďalších svedkov,“ uviedol jeho obhajca Erik Magál.

Navrhol vypočuť aj svedkov, ktorí sú momentálne obžalovaní ako údajní členovia zločineckej skupiny takáčovcov a ďalšie osoby. Mená nekonkretizoval.

Svedok Matej Zeman ospravedlnil svoju neúčasť. Keďže sa momentálne nachádza v Chorvátsku, kde požiadal o politický azyl, jeho výsluch by sa mohol na jednom z ďalších pojednávaní uskutočniť prostredníctvom telemostu.

„Čo sa týka listinných dôkazov, ktoré sme predkladali, ide o zápisnice z rôznych výsluchov viacerých osôb. Z nášho pohľadu tieto zápisnice jednoznačne vyvracajú hodnovernosť spolupracujúcich svedkov.

Ide o rozsiahle výpovede, ktoré sa týchto spolupracujúcich svedkov priamo dotýkajú a majú priamy vplyv na hodnotenie hodnovernosti výpovedí, ktoré odzneli aj na tomto hlavnom pojednávaní,“ zdôraznil s tým, že má ísť aj o hodnovernosť výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Ten na hlavnom pojednávaní ešte v júli tvrdil, že odovzdal Kováčikovi úplatok 50 000 eur za to, že mal vtedajší špeciálny prokurátor vybaviť, aby v roku 2017 nebola podaná sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko