Na hlavný obsah

Policajti zadržali šéfa organizovanej skupiny, ktorá prevážala ilegálnych migrantov

Odhalili, zadržali a obvinili päť mužov.

Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii v rámci akcie Pavúk rozložili organizovanú skupinu prevádzačov. Tá dlhodobo na východe SR páchala trestnú činnosť prevozom nelegálnych migrantov zo Slovenska cez Českú republiku, prípadne cez Poľsko do Nemecka. Uviedla to vo štvrtok (23. 9.) polícia na sociálnej sieti.

„Dominantná a organizovaná skupina“ pôsobila na území Košického a Prešovského kraja. Policajti zadržali aj hlavného organizátora Radoslava H. „Podľa zistení polície mal mať priame kontakty na prevádzačov na Ukrajine a riešiť s nimi prechody migrantov cez „zelenú hranicu“,“ spresnili policajti.

Ako vyzeral proces prevozu

Po príchode cudzincov na územie Slovenska ich mali vodiči prevážať do pripravených úkrytov, kde ich mal ďalší člen organizovanej skupiny ubytovať a strážiť. Odtiaľ ich odvážali do Nemecka.

„Posádku s cudzincami sprevádzalo ďalšie vozidlo, ktoré vykonávalo bezpečný prevoz. Takýmto spôsobom mala organizovaná skupina zabezpečiť prevoz viacerých nelegálnych migrantov, polícia doposiaľ zadokumentovala šesť prípadov, v ktorých previezli 27 nelegálnych migrantov,“ podotkli policajti s tým, že cena za jedného migranta sa mala pohybovať od 400 do 1 000 dolárov.

Pri siedmich domových prehliadkach zaistili veci pochádzajúce z trestnej činnosti – vysielačky, fotopasce, rušičky signálov, cigarety bez kolkov a sušinu neznámeho pôvodu (môže ísť o drogu).

Obvinili päť mužov

Počas policajnej akcie zadržali aj muža, na ktorého vydali európsky zatýkací rozkaz. „Policajti odhalili, zadržali a obvinili päť mužov vo veku medzi 41 až 47 rokov. Ďalší traja už boli obvinení po zadržaní s migrantmi v Čechách a v Poľsku,“ priblížili.

Na štyroch obvinených vyšetrovateľ spracoval návrh na ich väzobné stíhanie, pričom po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody na 7 až 10 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko