Na hlavný obsah

Popularitu mu zničili pandémia i olympiáda. Japonský premiér zrejme odstúpi z funkcie

Nebude ani obhajovať post predsedu strany.

Popularitu mu zničili pandémia i olympiáda. Japonský premiér zrejme odstúpi z funkcie
Japonský premiér Jošihide Suga. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Jošihide Suga nebude podľa správ médií v septembri obhajovať post predsedu Liberálnodemokratickej strany (LDP). Mandát mu vyprší 30. septembra. Strana LDP je najsilnejšou stranou v japonskom parlamente, jej predseda je spravidla tiež premiérom. Podľa agentúry DPA sa tak dá predpokladať, že Suga odstúpi aj z čela vlády, ktorú viedol od vlaňajšieho septembra.

Pri nástupe do funkcie sa Suga tešil veľkej popularite, okolo 70 percent. Tá však počas roka vinou korupčných škandálov jeho kolegov a aktuálnou vlnou pandémie koronavírusu klesla až na súčasných 30 percent.

Poslednou ranou pre vzťah Sugu s verejnosťou bola jeho vytrvalá podpora olympijských hier v Tokiu. Proti ich konaniu sa stavala veľká časť verejnosti. V čase pandémie hry ľudia považovali za nebezpečné a nepatričné.

Japonsko na jeseň tohto roka čakajú aj parlamentné voľby. Súčasným zákonodarcom vypršia mandáty 21. októbra. Sugov nástupca tak zo straníckej kampane prejde rovno k celoštátnej, píše agentúra Kjódó.

Zámer uchádzať sa o funkciu už vyjadril niekdajší minister zahraničia Fumio Kišida, ktorý sa so Sugom stretol v straníckych voľbách už vlani. Druhým predpokladaným kandidátom je podľa agentúry Kjódó bývalá ministerka vnútra a komunikácie Sanae Takaičiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet