Na hlavný obsah

Posilňovacia dávka vakcíny od firmy Johnson & Johnson výrazne zvyšuje imunitnú odozvu

Vyplýva to zo štúdie výskumníkov spoločnosti.

Posilňovacia dávka vakcíny od firmy Johnson & Johnson výrazne zvyšuje imunitnú odozvu
Na snímke vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Americká farmaceutická firma Johnson & Johnson (J&J) v utorok (21. 9.) zverejnila dáta, podľa ktorých druhá dávka jej pôvodne jednodávkovej vakcíny Janssen výrazne posilňuje ochranu proti koronavírusu. Svoje zistenia už spoločnosť údajne zaslala americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj Európskej agentúre pre lieky (EMA), ktoré v ostatnom čase diskutujú o potrebe takzvaných posilňovacích dávok v súvislosti so šírením nákazlivejšieho variantu delta.

Výskumníci firmy J&J tvrdia, že dve dávky vakcíny poskytujú 94-percentnú účinnosť proti miernemu aj vážnemu priebehu koronavírusu. Pri jednej dávke pritom uvádzali účinnosť 74 percent. Tvrdia tiež, že druhá dávka niekoľkonásobne zvyšuje počet protilátok v krvi očkovaných osôb, čo pravdepodobne vedie k lepšej imunizácii. Štúdia firmy však ešte neprešla recenzným konaním.

Vakcínu Janssen považovali experti za zlomovú

Vakcínu firmy J&J považovali mnohí experti za zásadnú v boji proti koronavírusu, keďže na rozdiel od ostatných doteraz schválených látok stačí na plnú imunizáciu len jedna dávka. Pre šírenie variantu delta však teraz mnoho vlád uvažuje o tom, že začne s preočkovaním.

Americký FDA minulý týždeň odporučil poskytnutie tretej dávky vakcíny firmám Pfizer/BioNTech pre osoby starších ako 65 rokov, či pre tých, ktorým hrozia komplikácie v prípade infikovania koronavírusom. K podobnému kroku sa uchýlilo Nemecko, Francúzsko, či Izrael. Preočkovávanie touto látkou sa začalo v pondelok (20. 9.) takisto u vybraných skupín obyvateľov v Českej republike.

Americký expert Anthony Fauci médiám cez víkend povedal, že sa FDA vyjadrí v k možnosti preočkovávania látkou od firiem J&J a Moderna v najbližších týždňoch.

WHO vyzýva na odloženie tretích dávok

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) opakovane vyzýva vyspelé štáty, aby odložili podávanie posilňovacích dávok najmenej do konca tohto roka a všetky dostupné vakcíny presmerovali do Afriky, kde sa zaočkovali menej ako 4 percentá tamojšej populácie.

Vedci z WHO aj FDA tvrdia, že priemerný človek teraz posilňovaciu dávku nepotrebuje a že doteraz schválené vakcíny naďalej poskytujú dostatočne silnú ochranu proti vážnemu priebehu koronavírusu, hospitalizácii, či úmrtiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet