Na hlavný obsah

Poslanci sa druhý deň venujú správe Žilinku. Podľa opozície je debata už len osobná

Podľa šéfa prokuratúry zákonodarcovia vytrhávajú veci z kontextu.

Poslanci sa druhý deň venujú správe Žilinku. Podľa opozície je debata už len osobná
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR

Poslanci parlamentu sa vo štvrtok (30. 9.) predpoludním vrátili k správe generálneho prokurátora za minulý rok. Ich otázky smerovali už len k nedávnym rozhodnutiam Maroša Žilinku v známych kauzách. Témou bola aj budúcnosť generálnej prokuratúry a kompetencie šéfa prokuratúry.

Podľa opozície však už debata nie je odborná, ale osobná. Rozdielné názory na vystúpenie Žilinku zaznievajú aj z koaličných radov.

„Grilovanie“ generálneho prokurátora trvá už druhý deň – viac ako samotná správa generálnej prokuratúry za minulý rok však poslancov zaujímajú nedávne rozhodnutia a využite paragrafu 363 v prípade bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského či finančníka Jaroslava Haščáka.

Podľa Dostála bol uzrozumený so zúžením paragrafu

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) generálnemu prokurátorovi pripomenul, že pri jeho verejnom vypočúvaní hovoril o potrebe pozrieť sa na kompetencie šéfa prokuratúry.

„Netvrdím, že vy ste na vypočúvaní hovorili, že chcete zrušiť paragraf 363, ale boli ste si vedomý, že vládna koalícia má vo svojom programovom vyhlásení zámer zúžiť paragraf a boli ste s tým uzrozumený. Hovorili ste, že je to jedna z možností,“ povedal. Jeho slová odzneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Maroš Žilinka však oponuje, že poslanci vytrhávajú veci z kontextu. „Ak som sa aj na híringu vyjadroval k rôznym variantom, aké sú v zahraničí a na Slovensku, som aj povedal jasne – iná situácia je tam, kde sú možnosti dávať negatívne pokyny a tam, kde nie sú,“ vysvetlil.

Pčolinský aj opozícia oponujú

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský svojim koaličným kolegom pripomína, že od minuloročných volieb prišli len s minimom návrhov smerom k prokuratúre. Nemôžu teda tvrdiť, že plánované urýchlené zmeny nesúvisia s nedávnym využitím paragrafu 363.

„Jediná vec, ktorú SaS chcela v súvislosti s prokurátorom riešiť, bol návrh kolegu (Alojza) Baránika, aby bol generálny prokurátor podriadený členovi vlády. Jedinú vec, ktorú ste chceli riešiť, bolo spolitizovanie generálnej prokuratúry,“ odkázal liberálom.

Podľa Dušana Jarjabka zo Smeru-SD ide zo strany niektorých koaličných poslancov o vybavovanie si účtov s generálnym prokurátorom. „Čo by ste robili, keby bol (špeciálny prokurátor Daniel) Lipšic generálnym prokurátorom? Vadila by vám 363-ka? Vystúpili by ste takýmto spôsobom, ako ste teraz vystúpili? Takto kriticky? Alebo je to zase len účelová hra z vašej strany?“ pýtal sa.

Už popoludní sa očakávalo vystúpenie Lipšica – plénum však schválilo, že sa mu budú venovať až po večernom hlasovaní o 17.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko