Na hlavný obsah

Pozostalí po obetiach zostreleného letu MH17 vypovedajú na súde

Vinia Rusko z klamstiev.

Pozostalí po obetiach zostreleného letu MH17 vypovedajú na súde
Pohľad na zrekonštruovaný vrak malajzijského lietadla letu MH17 na vojenskej základni Gilze-Rijen na juhu Holandska. Foto: TASR/AP

Pozostalí po 298 obetiach letu MH17 zostreleného v roku 2014 nad východnou Ukrajinou v pondelok (6. 9.) začali vypovedať pred súdom v Holandsku. Niektorí z nich vinia Rusko z klamstva, iní žiadajú potrestanie vinníkov, aby našli pokoj.

Obžalovaní sú štyria ľudia, ktorí sú podozriví zo zapojenia do pádu Boeingu 777 spoločnosti Malaysian Airlines. Medzinárodný tím vyšetrovateľov zostrelenie lietadla pripísal proruským rebelom na východe Ukrajiny, Moskva zodpovednosť odmieta. O priebehu procesu informovali svetové agentúry.

Na palube osudného letu zomrelo 196 Holanďanov, preto sa súd koná práve v tejto krajine, a to v prísne stráženej sieni na medzinárodnom letisku Schiphol pri Amsterdame. V nasledujúcich troch týždňoch zaznejú stovky svedectiev pozostalých, ktorí prehovoria buď osobne, alebo cez video, prípadne ich prečítajú zo zaslaných materiálov. Ako prvá svedkyňa vystúpila Ria van der Steenová, ktorá pri nešťastí stratila otca a nevlastnú matku.

Výpovede svedkov

„Klamú, my vieme, že klamú, a oni vedia, že vieme, že klamú,“ povedala pred súdom van der Steenová a dodala, že cituje sovietskeho disidenta Alexandra Solženicyna. „Som plná túžby po pomste, pocite nenávisti, hnevu a strachu. Viem, že sú mŕtvi a že ich už nikdy neuvidím, ale nemôžem sa s nimi definitívne rozlúčiť, kým nebudú osoby zodpovedné za ich smrť uznané vinnými za to, čo vykonali,“ dodala.

Okrem Holanďanov a ďalších národností bolo na palube aj niekoľko Austrálčanov. Jedna z nich, Vanessa Rizková, prišla o oboch rodičov, ktorí sa letom MH17 vracali z dovolenky v Európe. Strojcovia útoku si podľa nej „zaslúžia trest za svoje nenávistné činy“.

„Ako by sa cítili sami strojcovia, keby išlo o ich príbuzných? Ako by na to reagoval (ruský prezident Vladimir) Putin a jeho skorumpovaná vláda?“ pýtala sa Rizková, ktorá na súde vypovedala prostredníctvom videohovoru.

„Ruské dezinformácie, nedostatočné zapojenie Ruska (do vyšetrovania) a jeho popieranie viny sú omračujúce,“ uviedol James Rizk, brat druhej svedkyne, uviedla agentúra AFP.

Obžalovaným hrozí doživotie

Lietadlo malajzijských aeroliniek na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru podľa obžaloby zostrelila raketa odpálená z územia ovládaného proruskými separatistami v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny.

Vyšetrovanie, ktoré trvalo takmer šesť rokov, vyústilo do obžalovania Igora Girkina, Sergeja Dubinského, Olega Pulatova a Leonida Charčenka okrem iného z vraždy. Žiadny z nich sa súdu nezúčastňuje, zastupovať sa necháva len Pulatov. Všetci sa podľa dostupných informácií nachádzajú v Rusku. V prípade odsúdenia im hrozí až doživotný trest väzenia.

Predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis stanovil termín 22. septembra ako možný dátum vynesenia verdiktu. Proces môže ale tiež skončiť v novembri alebo v decembri, uvádza AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet