Na hlavný obsah

Pre oslavu sviatkov hlásia v Kórei najviac pozitívnych prípadov od začiatku epidémie

Väčšinu zaznamenali v hlavnom meste a okolí.

Pre oslavu sviatkov hlásia v Kórei najviac pozitívnych prípadov od začiatku epidémie
Na ilustračnej snímke zdravotníci v ochranných oblekoch v juhokórejskom Jongine. Foto: TASR/AP

Južná Kórea zaznamenala v piatok (24. 9.) najvyšší denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom od začiatku epidémie. Uviedli to miestne zdravotnícke úrady. Za posledných 24 hodín zaznamenali vyše 2 400 nových prípadov, napísala agentúra AP. Zhruba 70 percent infikovaných za posledný deň pripadá na hlavné mesto Soul a okolie.

Podľa úradov vzostup prípadov zrejme súvisí s tradičnými sviatkami konca úrody Čchusok, keď sa na cestu za blízkymi a príbuznými vydávajú milióny Kórejčanov. Sviatky sa začali uplynulý víkend a trvali do stredy (22. 9.).

Úrady Kórejčanov vyzvali, aby rešpektovali pandemické nariadenia. Napríklad v Soule stále platí zákaz zhromaždenia troch a viacerých ľudí, ak účastníci nie sú zaočkovaní proti covidu.

Premiér Kim Pu-kjon uviedol, že dodržiavanie pravidiel pomôže Kórei zvládnuť budúci týždeň, keď sa naplno prejaví dopad sviatkov. Podľa expertov je ale obyvateľstvo čoraz viac unavené opatreniami, a preto ich prestáva dodržiavať.

V Južnej Kórei, kde žije zhruba 52 miliónov osôb, sa nákaza koronavírusom preukázala od začiatku epidémie u 295 000 ľudí, z ktorých 2 400 zomrelo. Plné očkovanie má v krajine zhruba 43 percent obyvateľov, aspoň jednu dávku dostalo 70 percent obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet