Na hlavný obsah

Pred 29 rokmi slovenskí poslanci schválili Ústavu SR

Pripomíname si ju štátnym sviatkom.

Pred 29 rokmi slovenskí poslanci schválili Ústavu SR
Na snímke člen čestnej stráže prezidenta SR nesie Ústavu SR. Foto: TASR

Slovenská republika (SR) si v stredu 1. septembra pripomína Dňom Ústavy SR svoj najvyššie postavený právny predpis – Ústavu SR. Tento deň je na Slovensku štátnym sviatkom.

Schváleniu Ústavy SR 1. septembra 1992 predchádzal akt súvisiaci s prijatím Deklarácie o zvrchovanosti SR. Tú slovenský parlament schválil 17. júla 1992, v čase, keď bola Slovenská republika ešte súčasťou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a konali sa rokovania českej a slovenskej reprezentácie o ďalšom usporiadaní zväzku medzi Slovákmi a Čechmi. Prijatie Ústavy SR posunulo tento proces k dohode o rozdelení Česko-Slovenska.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Miroslav Řádek:

Už v auguste 1992 začal slovenský zákonodarný zbor rokovať o návrhu novej slovenskej ústavy. Na rokovaní slovenskej a českej politickej reprezentácie vo vile Tugendhat v Brne 26. augusta 1992 český premiér Václav Klaus a slovenský premiér Vladimír Mečiar definitívne rozhodli o zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) od 1. januára 1993.

Poslanci Slovenskej národnej rady (SNR) schválili Ústavu SR 1. septembra 1992 po 22.00 h vo verejnom hlasovaní. Z prítomných 134 poslancov hlasovalo 114 za, 16 proti a štyria sa zdržali. Tesne pred hlasovaním opustili sálu poslanci za Maďarské kresťanskodemokratické hnutie (MKDH) a Spolužitie (Együttélés) na protest proti neprijatiu ich pozmeňovacích návrhov k problematike národnostných menšín.

Novú slovenskú ústavu 3. septembra 1992 v Rytierskej sieni Bratislavského hradu podpísal predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády SR Vladimír Mečiar. Na slávnostnom akte sa zúčastnili politickí predstavitelia ČSFR, SR aj ČR. Na počesť novej ústavy zaznelo aj 21 delostreleckých sálv a na nábreží Dunaja sa konal ohňostroj.

Ústava SR nadobudla platnosť 1. októbra 1992 a od tohto dňa vstúpil do platnosti aj nový názov slovenského zákonodarného zboru – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR).

Základný zákon sa skladá z preambuly a deviatich hláv. Niektoré hlavy sa ďalej členia na oddiely, tie sa môžu ďalej členiť na články a tie na odseky a/alebo na písmená.

Ústava SR prešla počas svojej existencie 19 novelizáciami, a to v rokoch 1998, 1999, 2001, 2004 (dve novelizácie), 2005, 2006 (dve), 2010, 2011, 2012, 2014 (dve), 2015, 2017 (tri novely), raz v rokoch 2019 a 2020.

Premiér Eduard Heger (OĽANO): „Ústava SR je korunou nášho práva. Hovorí o našich hodnotách a určuje pravidlá v spoločnosti. Keď sa občania a štátne orgány budú správať tak, ako to požaduje ústava, budeme žiť v slobodnej a spravodlivej krajine, kde vládne zákon. Budeme žiť v krajine, v ktorej zároveň prevláda duch tolerancie a spolupráce. Žiadna spoločnosť nemôže prežiť bez spolupráce, ani tá naša.“

„V rozhádanej, rozdelenej, nespolupracujúcej spoločnosti nemôžu byť ľudia šťastní. A my predsa chceme byť šťastní, chceme žiť spokojný život v štáte, ktorý funguje. Na to sme predsa tento štát založili, a preto sme prijali ústavu, ktorá ma dnes 29 rokov.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko