Na hlavný obsah

Premiér Heger si uctil obete holokaustu, prosil ich o odpustenie

Zdôraznil, že história sa nesmie opakovať.

Premiér Heger si uctil obete holokaustu, prosil ich o odpustenie
Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia za účasti predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Foto: TASR

Prijatie Židovského kódexu pripravilo Židov o dôstojnosť a napokon aj o život. Povedal to vo štvrtok (9. 9.) premiér Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia.

„Cítim bolesť a zármutok nad stratou tisícov ľudských životov, ktoré násilne vyhasli pre zlobu a nenávisť,“ poznamenal Heger s tým, že prejavením úcty môžeme obetiam prinavrátiť aspoň dôstojnosť.

Premiér poukázal aj na pretrvávajúcu prítomnosť extrémistických názorov v spoločnosti. „Žiaľ, aj dnes sú ľudia v spoločnosti ostrakizovaní pre rasu, náboženstvo, pohlavie, ale aj pre názor,“ uviedol. Dodal, že takéto správanie nemôžeme tolerovať.

Upozornil, že preživších holokaustu je z roka na rok menej a menej. „Počuť ich osobné svedectvo, ich príbeh, je čoraz vzácnejšie. Nedovoľme, aby tieto svedectvá prekričali hlasy plné nenávisti,“ zdôraznil Heger.

Pripomenul, že aj v čase prijatia kódexu sa našli ľudia, ktorí s nariadením nesúhlasili a pomáhali prenasledovaným Židom v boji o prežitie.

„Išlo o nesmiernu odvahu a tá nezostala nepovšimnutá. Na Slovensku máme okolo 600 ľudí ocenených titulom ‚Spravodlivý medzi národmi‘. Je to vyznamenanie štátu Izrael za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu,“ dodal.

Na záver vyjadril vieru, že sa Slovensko z týchto udalostí poučilo a nikdy nedopustí opakovanie histórie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko